Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Грицак: Медведчук дійсно періодично літає до Москви

Голова Служби безпеки України Василь Грицак підтвердив, що кум президента Росії Володимира Путіна та представник України в гуманітарній підгрупі на переговорах у Мінську Віктор Медведчук здійснює авіаперельоти до Москви.

«Що стосується Медведчука. Він входить до Тристоронньої контактної групи у Мінську і, зокрема, до гуманітарної підгрупи, і відповідно до своїх повноважень, наданих йому керівництвом держави, включений у переговорний процес. У зв’язку з цим він дійсно періодично літає до Москви. Ми це підтверджуємо. На своєму літаку, який зареєстрований, на жаль, не в Україні», – додав він.

Голова СБУ не зміг назвати країну реєстрації літака.

Раніше журналісти програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та каналу «UA:Перший», повідомили, що Медведчук регулярно здійснює прямі авіаперельоти на приватному літаку між Україною та Росією, попри те, що з жовтня 2015 року Державна авіаційна служба України припинила пряме повітряне авіасполучення між двома країнами.

Такі факти журналісти зафіксували тричі. Ввечері 14 листопада 2016 року Віктор Медведчук у компанії невідомих прилетів прямим рейсом із Москви в аеропорт «Київ». Журналісти зафіксували прямий переліт за допомогою трекінг-сервісу, а також зняли вихід Медведчука з терміналу «Київ» після приземлення з Москви.

Ще два рази журналісти зафіксували, як літак «Фалькон-900», який використовує Віктор Медведчук, здійснив пряме авіасполучення з Росією 9 вересня (рейс «Київ – Москва») та 23 жовтня (літак з’явився на трекері біля російського курортного міста Анапа та, прямо перетнувши український кордон, приземлився в Києві).

Журналісти відзначають, що за чотири місяці спостережень усі інші приватні літаки для перельотів у Москву та інші російські міста використовували посадку в аеропорту міста Гомель (Білорусь).

Міністр інфраструктури Володимир Омелян підтвердив, що припинення прямого авіасполучення України поширюється і на приватні літаки. Міністр також повідомив, що для здійснення такого перельоту (при умові реєстрації літака у третіх країнах) потрібно отримувати дозвіл в української та російської влади.

Літак, яким користується Віктор Медведчук, – це «Фалькон-900» із бортовим номером P4-GEM, зареєстрований на острові Аруба (Нідерланди).

На запит програми «Схеми» у прес-службі громадського руху «Український вибір – Право народу» повідомили, що дозвіл на пряме авіасполучення від української та російської влади Віктор Медведчук отримує для проведення офіційних переговорів.

27 жовтня 2016 року Віктор Медведчук був помічений на засіданні міжнародного дискусійного клубу «Валдай», що відбувався в місті Сочі (Росія). За виступом російського президента Володимира Путіна Віктор Медвечук спостерігав у першому ряду.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ