Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Гжегож Опалінський, якому погрожували у Львові, до міліції не звертався

Колишній генеральний консул Польщі у Львові Гжегож Опалінський із заявою про погрози йому та його родині до органів міліції Львівської області не звертався. Про це Гал-інфо повідомила представник прес-центру ГУ МВСУ у Львівській області Галина Лемішко.

Нагадаємо, 18 серпня цього року відбулося засідання Комісії зв'язків із поляками за кордоном Сейму Республіки Польщі. На цьому засіданні директор департаменту МЗС Польщі Мацєй Шиманський зробив сенсаційне повідомлення. Виявляється колишній генеральний консул РП у Львові Гжегож Опалінський змушений був поспішно полишити роботу в Україні, бо його життю і життю його родини загрожували смертю.

Отож, Мацєй Шиманський сказав (подаємо за стенограмою засідання комісії) «Він сам прийняв рішення про від'їзд....Його життя у Львові було під загрозою. Його родина була змушена евакуюватись до Польщі. Він не міг довше залишатись у Львові».

Нагадаємо, за урядування у Львові Гжегожа Опалінського у Львові було побудовано новий офіс консульства. Будівництво нового консульства супроводжувалось низкою скандалів.

29 липня цього року на питання Гал-інфо, "польське консульство судилося з компанією, яка будувала нову будівлю консуляту, яким було рішення суду?" в. о. генерального консула Республіки Польщі у Львові Анджей Дрозд відповів (на той час Гжегож Опалінський вже звільнився): "Діапазон юридичних питань, які торкаються Генерального консульства Республіки Польщі у Львові є предметом судових розглядів і не підлягають передчасному коментарю".

Водночас 26 квітня прес-служба Управління СБ України у Львівській поширила новину, що співробітники СБУ затримали під час одержання хабара у 100 тис. гривень посадовця Державного підприємства „Державний інститут проектування міст „Містопроект” та приватного підприємця, котрий здійснював технічний нагляд за виконанням будівельних робіт. Таку суму хабарники вимагали у директора фірми-підрядника за підписання довідки про вартість та акту виконаних робіт, проведених на об’єкті будівництва у Львові.

21 квітня ц.р. співробітники СБУ затримали вимагачів в одному з кафе Львова, де вони і одержали хабара.

За матеріалами СБУ прокуратурою Львівської області стосовно підозрюваних було порушено кримінальну справу за ознаками злочину передбаченого ч.2 ст.368 (одержання хабара) Кримінального кодексу України.

Приватний підприємець здійснював технічний нагляд за виконанням будівельних робіт на спорудженні нового приміщення Генерального консульства Республіки Польща у Львові.

Таку суму хабарники вимагали у директора фірми-підрядника за підписання довідки про вартість та акту виконаних робіт, проведених на цьому об’єкті будівництва у Львові.

Згодом ЗМІ повідомили з посиланням на прокуратуру Львівської області, що загальна сума хабара становила 200 тис. гривень. З’ясовано, що підозрювані за підписання документів щодо виконання будівельних робіт у новому приміщенні консульства Республіки Польща в м. Львові вимагали і одержали від директора підприємства Б. у грудні 2010 року та у квітні 2011 року хабар на загальну суму 200 тис. гривень. Згодом ЗМІ повідомили, що, вочевидь, йдеться про фірму "Зелукрбуд".

Додамо також, що дочірнє польсько-українського підприємства «Зелукрбуд» стало новим генпідрядником нового офісу Генконсульства Польщі у Львові, воно закінчувало будівництво. Раніше ж посадові особи відмовилися підписати акти виконаних робіт у попереднього генпідрядника будівництва, компанії «ВЕЕМ-Будсервіс». Йдеться про суму близько 3 млн грн - спір розглядається в Господарському суді.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ