Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Херсонські кавуни вже приїжджають до Львова партіями по 20 тонн

Із середини серпня на львівському ринку «Шувар» з’явилися херсонські кавуни, партії у 20 тонн привозять раз на кілька днів.

Минулоріч українські кавуни були в дефіциті, цього року пропозиція відчутно зросла. На майданчику для торгівлі із авто щоденно близько 40 автівок із баштанними. Кавуни та дині із Одеси, Закарпаття, Херсонщини та навіть Івано-Франківська. Пік сезону очікується у другій половині серпня.

- Перша пропозиція імпортного кавуна з'явилася у нас ще наприкінці травня, - каже Тетяна Попович, керівник відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції «Шувар».- Гуртова ціна навесні була в середньому 30 грн за кілограм. Ми розуміли, що український кавун буде, але в однозначно в менших кількостях. Херсонщина залишалась під знаком питання. Хоча, ми постійно контактували із фермерами та точно знали, що попри окупацію ведуться польові роботи.

Особливістю баштанного сезону 2023 є активне вирощування кавунів нетиповими регіонами: Волині, Сумщини, Центральної України, Чернівецької області та навіть Івано-Франківщини. Із втратою херсонської продукції через військові дії, західноукраїнські фермери забезпечують продовольчу безпеку, масово збільшуючи господарства.

- Поточний обсяг херсонського кавуна зовсім незначний у порівнянні із довоєнними роками, але тим не менш фермери мають збут і відповідно кошти для продовження польових робіт та підтримки своїх господарств, - каже Тетяна Попович.

Кліматичні умови особливо на Заході в цьому сезоні виявились сприятливими для баштанних. Сподіваємось на зростання пропозиції кавуна і відповідно подальше зниження цін.

Серед різноманіття сортів крім добре відомого Арашану є Вогник – із тоншою шкіркою плодів темно-зеленого відтінку та Юмі - овальний кавун із Одещини. Ці два сорти відрізняються не лише зовні, але і більшим вмістом цукру, мають насичено солодкий смак.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ