Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Хмельниччина втілюватиме європейську модель управління якістю атмосферного повітря

Однією з найбільших небезпек для довкілля у сучасному світі є забруднене повітря. Шкідливі викиди промислових підприємств, заводів, транспорту, наслідки пожеж та воєнних дій негативно впливають на здоров’я людей.

У 2019 році Уряд ухвалив новий Порядок здійснення державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря відповідно до вимог Директиви 2008/50/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 21 травня 2008 року про якість атмосферного повітря та чистіше повітря для Європи. Таким чином, в Україні стартувала реформа моніторингу та управління якістю повітря. 

На замовлення департаменту природних ресурсів та екології Хмельницької облдержадміністрації робочою групою фахівців Компанії «Центр ЛТД» розроблена Програма державного моніторингу у галузі охорони атмосферного повітря на 2022-2026 роки Хмельницької зони. 

У жовтня Програма розглянута обласною комісією з питань здійснення державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря та управління якістю атмосферного повітря. 7 листопада погоджена Міндовкілля України та затверджена Наказом начальника Хмельницької обласної військової адміністрації № 509/2022-н від 01.12.2022 року.

Мета Програми досягається шляхом реалізації відповідних цілей і конкретних завдань, а саме:

  • створення (розбудова) на території області нової мережі пунктів спостережень, які будуть відповідати європейським вимогам до моніторингу;
  • забезпечення здійснення заходів з обслуговування пунктів спостережень за станом атмосферного повітря;
  • створення інформаційно-аналітичної системи даних про якість повітря та своєчасного інформування населення;
  • формування екологічної культури населення.

Документ є першим кроком до впровадження автоматизованої системи спостережень за станом атмосферного повітря на території Хмельницької зони.

Програмою передбачено встановлення обладнання стаціонарних постів автоматизованої системи моніторингу атмосферного повітря у визначених місцях, які відповідатимуть європейським вимогам до моніторингу якості повітря.

На фото приклад встановлених стаціонарних постів моніторингу атмосферного повітря.

На основі моніторингових даних визначатиметься стан забруднення атмосферного повітря на території Хмельницької області з метою своєчасного інформування населення, розроблення та реалізації заходів з охорони атмосферного повітря в області. 

Компанія «Центр ЛТД» є найбільшою в Україні консалтинговою компанією у сфері екології, охорони праці та проектування, яка 11 років успішно об’єднує професійних експертів, проектантів, менеджерів природоохоронної діяльності і охорони праці. Компанія має великий практичний досвід у підготовці програмних документів, проектної документації та реалізації проектів, має власну вимірювальну лабораторію. 

Більше про Компанію за посиланням: center-ltd.com.ua. Щодо співпраці пишіть на [email protected] чи телефонуйте: +380 96 781 05 37, +380 67 725 54 32, +38 032 295 02 23.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ