Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Надзвичайні події

Хто був замовником і виконавцем терактів у Парижі

Безпосередні виконавці паризьких терактів усі чи майже всі мертві. В процесі їх упізнання стало відомо, що сліди ведуть до джихадистів-вербувальників, які окопались у Бельгії. Французькі прокурори та слідчі вже назвали імена трьох терористів-смертників. Ще одна людина знаходиться в розшуку як така, що мала безпосередній стосунок до нападів. Крім того, ще семеро людей заарештовані в Бельгії за підозрою в причетності до терактів.

Тамтешня поліція проводить рейди в передмісті Брюсселя Моленбек, де проживає велика мусульманська громада. А газета Daily Mail назвала столицю Бельгії "столицею джихада", оскільки багато скоєних терактів у Європі виводили на тамтешніх вербувальників та проповідників радикального ісламу.

За словами міністра внутрішніх справ Франції Бернара Казеньова, поліція провела 168 рейдів і в результаті 104 людини опинились під домашнім арештом. Ще 23 людини були заарештовані.

Ким були терористи

1. Першим ідентифікували 29-річного Омара Ісмаїла Мостефая, який підірвався в концертному холі La Bataclan. Його швидко упізнали за відбитком відірваного вибухом пальця, оскільки він вже знаходився у картотеці поліції.

Разом із ще двома терористами без масок Мостфефай увірвався до концертного холу й відкрив вогонь по глядачах. За останніми підрахунками, в La Bataclan загинуло 89 людей.

Мостефай народився у Франції в муніципалітеті Куркуронн, що за 25 км на південь від Парижа. Його мати була португалкою, яка прийняла іслам після того, як вийшла заміж за алжирця. Його рідний брат добровільно прийшов до поліції, коли почув про теракти. За його словами, вони з братом не бачились уже кілька років.

З 2004 року Мостефай став відомим поліції через дрібні правопорушення, за які його притягали до відповідальності вісім разів та жодного разу не затримали. Як прихильник радикального ісламу він став відомий правоохоронцям із 2010 року. Є версія, що він відвідував невелику мечеть, у якій бував і радикальний проповідник із Бельгії.

Турецька поліція стверджує, що двічі (у грудні 2014 та червні 2015 року) повідомляла французьким колегам про небезпечність Мостефая. Він перебрався до Туреччини у 2013 році. Даних про його від'їзд звідти немає. Цілком можливо, що він нелегально потрапив звідти до Сирії.

2. Ще одним нападником на La Bataclan виявився Семі Амімур. Йому було 28 років і народився він у Парижі. Цей хлопець, як і Мостефай, виявився старим знайомим поліції.

Газета Le Monde говорила з батьком терориста, 67-річним Мухамедом, у грудні 2014 року. Чоловік розповів, як безуспішно їздив до Сирії у червні 2014 року, щоб забрати сина з лав "Ісламської держави". За його словами, він їхав мінівеном від турецько-сирійського кордону з дітьми та жінками, серед яких були вихідці з Росії, Європи та Північної Африки. Свого сина він побачив пораненим на ношах, та не зміг його переконати повернутись.

3. Упізнаний також 31-річний Ібрагім Абдельсалам, який підірвався поблизу кафе Comptoir Voltaire, що поруч із концертним холом La Bataclan. Він та його сім'я мешкали в Бельгії та мали французьке громадянство.

Один із його братів 26-річний Абдельсалам Салах оголошений у міжнародний розшук. За кілька годин після теракту його разом ще з двома чоловіками зупинила на кордоні французька поліція. Їм дозволили їхати далі, оскільки на той момент ім'я Абдельсалама ще не було в розшуку. Сьогодні виникла плутанина – спочатку були повідомлення ЗМІ про затримання Салаха, та згодом їх спростували.

Салах, як вважають слідчі, орендував чорний автомобіль "Фольксваген Поло", який використала група терористів, що атакували концертний хол La Bataclan.

Ще один брат терориста Мохаммед Абдельсалам був заарештований раніше. Згодом його відпустили, бо виявилось, що він не причетний до терактів.

Мати Ібрагіма Абдельсалама стверджує, що син підірвав себе випадково, а людей пішов убивати через… стрес.

Вона розповіла це бельгійському виданню Het Laatste Nieuws, з яким спілкувалася на порозі свого будинку через племінника.

"Це не був його план, це напевно. Факт, що його пояс смертника вибухнув, не вбивши нікого, багато про що говорить. Ми навіть бачили його за два дні до нападів. Не було жодних ознак, що вони збирались вчинити якесь насильство", - розповіла мати Ібрагіма.

Вона також розповіла, що він бував у Сирії. "Ми бачили, що він (Ібрагім. – Авт.) радикалізований, як мінімум частково. Але не настільки, щоб скоїти таку жорстокість, як це", - цитує видання родичів терориста.

Тим часом поліція встановила, що Ібрагім орендував машину Seat, яка брала участь у терактах. Сам терорист підірвався поблизу кафе, серйозно поранивши перехожого.

4. Біля стадіону Stade de France підірвались троє терористів. Одного з них звали Біляль Хадфі, якому біло 19 чи 20 років, і він жив у Бельгії.

Також біля тіла одного з терористів знайшли сирійський паспорт на ім'я Ахмеда Альмухамеда, який народився у 1990 році в місті Ідліб.

фото: Vlado Marinović

Він потрапив до Європи разом із біженцями через Грецію. "Ми підтверджуємо, що власник цього сирійського паспорту пройшов 3 жовтня через грецький острів Лерос, де був зареєстрований у відповідності з правилами ЄС", - розповів заступник міністра громадського порядку Греції Нікос Тоскас.

Вже 7 жовтня, як писала газета Blic, Ахмед був зареєстрований за своїм паспортом як біженець у Сербії. До країни він в'їхав із Македонії.

Французька прокуратура підтвердила, що відбитки пальців смертника належали саме Ахмеду Альмухамеду.

Втім, є підозри, що паспорт фальшивий. Телеканал CBS News з посиланням на джерело в американській розвідці вказав, що документ не містить коректні номери, які мають бути на справжньому сирійському паспорті.

За даними грецької газети Protothema, Альмухамед подорожував з чоловіком, якого звуть Мухаммед Альмухамед.

Газета The Guardian наголошує, що вже писала про розквіт торгівлі фальшивими та викраденими сирійськими паспортами.

Хто був організатором теракту

Поки що розшуки привели до Абдельхаміда Абауда. Принаймні, французька влада саме його офіційно назвала натхненником теракту.

Він, до речі, давно знаходиться в розшуку за підозрою в причетності до організації та планування інших терактів. Зокрема, його пов'язаний з терористичними нападами у Франції в 2010 та 2011 роках і тим, що завербував до лав ІД свого 13-річного брата.

Абауду 27 років, він має бельгійське громадянство й марокканське походження. Зараз він, ймовірно, перебуває в Сирії. Він вважається організатором групи терористів, яка воювала на боці "Ісламської держави".

Він, як і один з терористів Ібрагім Абдельсалам, мешкав у брюссельскому кварталі Моленбек. Також є інформація, що у 2014 році чи на початку 2015 року йому вдалося потрапити до Греції. Поліція його тоді так і не розшукала.

Втім, навряд чи Абауд сам один все спланував і організував. Швидше за все, він був середньою ланкою - посередником між замовниками та виконавцями.

Щодо версій замовника теорій поки що небагато. Відповідальність на себе взяла "Ісламська держава". Британські ЗМІ розкручують теорію про те, що теракти могли стати відповіддю на вбивство ката ІДІЛ"Джихадиста Джона", громадянина Великої Британії. Українські блогери вказують на те, що теракти вигідні Путіну, бо змушують США та ЄС сідати з ним за стіл переговорів щодо долі Сирії.

Історія з сирійським паспортом, який красномовно вказує на небезпеку, яку несуть мігранти та біженці, підказує, що до теракту можуть бути причетні ті, хто зацікавлений в успіху праворадикальних партій у Європі. Серед яких, за дивним збігом, багато прихильників Путіна.

Також висловлюються версії щодо причетності до теракту спецслужб Ірану та Сирії. Втім, поки що розслідування подробиць трагедії триває. 

espreso.tv

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ