Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Хто і чому найчастіше стикається з дискримінацією за віком?

Понад 50% опитаних упевнені, що на українському ринку праці гостро стоїть питання вікової дискримінації. Респонденти зазначили, що вікові рамки найчастіше стосуються адміністративного персоналу: секретарів, офіс-менеджерів, операторів ПК, водіїв і кур’єрів.

 Також непросто знайти роботу спеціалістам початкового рівня і пенсіонерам. Про це — у новому дослідженні Міжнародного кадрового порталу hh.ua

Половина респондентів зазначили, що були випадки, коли їм відмовляли в роботі через невідповідність віку вакантній посаді. Майже чверть опитаних вказали, що під час відмови їм не повідомляли про причину, але було зрозуміло, що роботодавця не влаштовував саме вік пошукача.

Дискримінація за віком на ринку праці України, хоча й заборонена законодавством, на жаль, залишається явищем, що трапляється часто. 43% опитаних зазначили, що є безліч пропозицій про роботу, які передбачають відповідність кандидата віковим побажанням роботодавця. Третина «білих комірців» підкреслили, що складнощі з працевлаштуванням мають пошукачі передпенсійного віку. Адже існує стереотип, що люди старшого віку (50+) надто консервативні, менш мобільні й креативні, їм складно працювати з новими технологіями. Тому такі кандидати мають суттєво менші шанси посісти бажану посаду.

Дещо менше четвертої частини опитаних також виокремили вікову дискримінацію, яку відчуває на собі молодь. Молоді спеціалісти активні, кмітливі, вміють користуватися сучасними технологіями, але не мають достатнього досвіду й навичок. Виходить дилема: коли вистачає досвіду, життєвої мудрості, все гаразд із відповідальністю і стабільністю, роботодавців лякає солідний вік кандидата. І зовсім інша ситуація, коли потенційний співробітник — молодий, креативний і розумний, але йому бракує компетенцій, посидючості, він — амбітний, хоче отримувати все й відразу, докладаючи мінімум зусиль.

Водночас, за даними аналітичного центру hh.ua, протягом останніх 2 років роботодавці України почали активніше працевлаштовувати спеціалістів без досвіду. Такий підхід дає змогу отримати більш лояльних співробітників, готових працювати за невеликі гроші, й у перспективі виростити висококваліфікованих професіоналів усередині компанії. Майже в половині офісів є програми стажування для студентів і спеціалістів початкового рівня. Ще у 18% такі програми з’явилися у 2016 році. Лише третина українських компаній не практикує працевлаштування студентів і молодих спеціалістів.

Кожен п’ятий респондент вважає, що сьогодні найбільш яскраво проявляється дискримінація за віком стосовно людей пенсійного віку. Саме пенсіонерам найскладніше привернути увагу роботодавця і працевлаштуватися на будь-яку посаду в компанії. 

Також вік пошукача впливає на те, на яку посаду його можуть прийняти. Четверта частина респондентів зазначили, що гостро стоїть питання з наявністю вікових обмежень серед адміністративного персоналу: секретарів, офіс-менеджерів, операторів ПК, водіїв і кур’єрів. Кожен четвертий респондент зазначив, що часто спостерігається порушення прав кандидатів за віковою ознакою серед лінійних спеціалістів і керівників відділів. Водночас лише кожен шостий респондент вказав, що випадки вікової дискримінації присутні й у сегменті топ-менеджменту, й у сфері робітничих професій.

Дані були отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua в січні 2017 року. В опитуванні взяли участь 805 респондентів із різних регіонів України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ