Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Хто найбільше забруднює Львівщину?

Незадовільний стан атмосферного повітря населених пунктів Львівської області обумовлений недотриманням підприємствами технологічного режиму експлуатації пилогазоочисного устаткування, невиконанням у встановлені терміни заходів щодо зниження обсягів викидів до нормативного рівня; низькими темпами впровадження сучасних технологій очищення викидів; відсутністю ефективного очищення викидів підприємств від газоподібних домішок. Про це сьогодні, 5 вересня, під час прес-конференції розповіли заступник директора департаменту екології та природних ресурсів ЛОДА Ганна Башта та начальник відділу державної екологічної експертизи та атмосферного повітря Ігор Кравець.

Як і в попередні роки, основний вклад в забруднення атмосферного повітря здійснюють підприємства енергетики, вугільної промисловості, з виробництва цементу та будівельних матеріалів, а також підприємства по видобуванню, транспортуванню і зберіганню природного газу. Тільки спад виробництва втримує екологічну ситуацію у місцях їх розташування від надкритичних навантажень.

Для зменшення викидів забруднюючих речовин у атмосферне повітря від стаціонарних джерел в Україні впроваджений новий механізм регулювання в галузі охорони атмосферного повітря основним завданням якого є попередження забруднення та боротьба з ним.

Введення нової дозвільної системи в Україні є частиною політичного курсу країни на зближення із законодавством Європейського Союзу, зокрема з природоохоронними вимогами.

З метою вжиття заходів по зменшенню забруднення атмосферного повітря об’єктами-заруднювачами атмосферного повітря за ініціативи Департаменту екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації будучи ще в статусі Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Львівській області в 2009 р. з метою оздоровлення і зменшення забруднення атмосферного повітря області розроблена Програма скорочення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними  джерелами підприємств-забруднювачів Львівської області на 2009-2017рр., яка затверджена Розпорядженням голови Львівської облдержадміністрації від 26.11.2009р. №1269/0/5-09.

Загалом Програмою передбачено виконання 85 заходів щодо скорочення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами на 39 тис. тонн 10-ма найбільшими-забруднювачами атмосферного повітря Львівської області:

-  ВП «Добротвірська ТЕС», (ПАТ «ДТЕК Західенерго»);

-  ДП «Львіввугілля» (7 шахт які займаються видобутком кам’яного вугілля);

-  Філія УМГ «Львівтрансгаз» (ПАТ «Укртрансгаз»);

-  Львівське відділення з видобутку нафти, газу та газового конденсату» (Філія ГПУ «Полтавагазвидобування»);

-  ПАТ «Миколаївцемент»;

-  ВАТ «Жидачівський ЦПК»;

-  МН «Нафтопровід Дружба» (ПАТ «Укртранснафта»);

-  АТ НПК «Галичина»;

-  ВАТ «Львівська вугільна компанія»;

-  ТОВ «Кроно-Україна.

За даними Головного управління статистики у Львівській області та за статистичними даними самих підприємств загалом за 2012р. викинуто 130 тис. 700 тонн забруднюючих речовин в атмосферне повітря (основні забруднюючі речовини: азоту діоксид, сірчистий ангідрид, оксид вуглецю, речовини у вигляді твердих суспендованих частинок, метан, парникові гази та інші речовини).

Порядку 37% (48 тис. тонн) викидів області складає Добротвірська ТЕС та 31% (40 тис. тонн) викидів – ДП «Львіввугілля».

Левову частку виконання Програми в кількості 35 тис. тонн в період до 2017р. повинна реалізувати Добротвірська ТЕС ПАТ «ДТЕК «Західенерго» яка входить до переліку 100 найбільших забруднювачів України.

Загалом в період 2009 - І півріччя 2013р. 10 підприємствами виконано близько 60 заходів, що зумовило зменшення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря на 9 тис. 281 тонну та залучено коштів підприємств на суму 124 млн. 160 грн.   

Вищевказані заходи  дали змогу зменшити викиди оксиду азоту, сірчистого ангідриду, речовин у вигляді суспендованих твердих частинок та інших речовин.

По 3-м підприємствам – всі заходи передбачені програмою виконані (Львівське відділення з видобутку нафти, газу та газового конденсату» - Філія ГПУ «Полтавагазвидобування», МН «Нафтопровід Дружба» - ПАТ «Укртранснафта» та ТОВ «Кроно-Україна»)

1. Філія ГПУ «Полтавагазвидобування» Львівське відділення з видобутку нафти, газу та газового конденсату» виконані 3 заходи: проведено заміну застарілих компресорів на сучасні що зумовило зменшення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря на 83 тонн та залучено 31 млн. 131 тис. грн.

2. ПАТ «Укртранснафта» МН «Дружба» виконано 11 заходів: проведено ревізію дихальної арматури нафтових резервуарів, модернізацію котелень та перевід будинків на індивідуальне опалення при цьому залучено коштів на суму 9,5 млн. грн.

3. ТОВ «Кроно-Україна» виконано 4 заходи ТОВ «Кроно-Україна» виконані всі заходи, а саме: на сушильних установках здійснено модернізацію рукавних фільтрів та заміну пальників, що зумовило зменшення викидів речовин у вигляді суспендованих твердих частинок на 15 тонн та було залучено 1 млн. 770 тис. грн.

По ПАТ «Укртрансгаз» Філія Управління Магістральних Газопроводів «Львівтрансгаз»         не виконуються заходи по заміні застарілих турбокомпресорів на Опарському виробничому управлінні підземного зберігання газу, що зумовлює збільшення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

Виходячи з вищенаведеного впродовж 2014-2017рр. відповідно до Програми підприємствами слід зменшити викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря порядку на 25 тис. тонн та довести нормативи викидів до безпечного гранично-допустимого рівня викидів відповідно до законодавства України.

Тому Депертамент екології та природних ресурсів за дорученням Мінприроди України для забезпечення реалізації повного виконання Програми запропонував найбільшим підприємствам-забруднювачам області укладання Угод по зменшенню викидів забруднюючих речовин в атмосферу на 2013-2017рр.

В серпні цього року була проведена нарада за головуванням заступника голови Львівської облдержадміністрації та з керівництвом найбільшого підприємства-забруднювача області Добротвірською ТЕС щодо умов та заходів по реалізації та укладанню Угоди. Проте, Добротвірська ТЕС зі своєї сторони зволікає по термінах наданню певної інформації щодо зменшення викидів та встановленню систем пилогазоочистки, що унеможливлює подальше виконання та реалізація даної Програми.

ВП «Добротвірська теплова електрична станція»  ПАТ «ДТЕК «Західенерго» (Добротвірська ТЕС)

За даними статзвітності Добротвірської ТЕС станом на 01.08.2013р. з 2009 року виконано 5 заходів повітряноохоронних заходів, а саме:

- встановлено батарейні емульгатори ІІ покоління на котлах ТП-10 ст. ст. №№7-10;

- встановлено сучасні засоби вимірювання кисню для контролю оптимального надлишку повітря в зоні горіння на котлах ТП-10 ст. ст. 6-11.

Вищевказані заходи  дали змогу зменшити викиди сірчистого ангідриду на 2,4 тис. тонн, викидів речовин у вигляді суспендованих твердих частинок на 6,4 тис. тонн, зменшення викидів оксиду азоту на 3% та було залучено 26 млн. 486 тис. грн. (всього зменшено викидів на 8 тис. 800 тонн, залучено 35 млн. 84 тис. грн. коштів підприємства).

Проте за даними статзвітності по формі 2 ТП (повітря) викиди забруднюючих речовин по Добротвірській ТЕС з врахування зміни потужностей виробництва викиди залишаються на одному рівні.

Збільшення викидів у 2012р. на 1 тис. 566 тонн порівняно з 2011р. зумовлено збільшенням виробництва електроенергії та збільшенням кількості спаленого електростанцією вугілля.

Добротвірська ТЕС є виробником електричної енергії, яка транспортується в загальну електричну мережу України, а також теплової енергії, яка йде на потреби  смт. Добротвір Кам’янка-Бузького району Львівської області.

Встановлена електрична потужність Добротвірської ТЕС  становить 600 МВт, теплова потужність по гарячій воді - 48 Гкал/год. На Добротвірській ТЕС знаходяться в експлуатації 8 котлів (станційні котли №№5-12).

Котли введені в експлуатацію в 50-60 роках минулого століття.

Щодо реконструкції Добротвірської ТЕС були передбачені програми з вирішення ряду повітряноохоронних заходів, а також з очищенням димових газів від оксиду сірки і високоефективної очистки від золи - електрофільтрами

ПАТ «Укртрансгаз» Філія Управління Магістральних Газопроводів «Львівтрансгаз»

Валові викиди (за даними статзвітності по формі 2-ТП (повітря) забруднюючих речовин в атмосферне повітря за 2008-2012 роки.

Зменшення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря протягом останніх років відбулося за рахунок дотримання підрозділами вимог природоохоронного законодавства та впровадження заходів по зменшення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

Причини, що зумовлюють проблемні питання та тенденції:

Збільшення технологічних продувок по перекачці газу, а також експлуатація застарілих турбокомпресорів на Опарському виробничому управлінні підземного зберігання газу зумовлює збільшення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

Пропозиції щодо усунення проблем та негативних тенденцій:

Для зменшення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря необхідно, провести заміну зношених турбокомпресорів на сучасні та впровадження заходів по зменшення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря при технологічних продувках, транспортуванню газу та газового конденсату.

ПАТ «Миколаївцемент»

Валові викиди (за даними статзвітності по формі 2-ТП (повітря) забруднюючих речовин в атмосферне повітря за 2008-2012 роки.

Зменшення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря відбулося за рахунок проведення капітального ремонту електрофільтрів обертових печей, удосконалення технологічних процесів (включаючи перехід на інші види палива).

Причини, що зумовлюють проблемні питання та тенденції:

Згідно діючого природоохоронного законодавства Держуправлінням охорони навколишнього природного середовища в Львівській області поставлені тимчасові умови по зниженню нормативів граничнодопустимих викидів, а саме: ПАТ «Миколаївцемент» взяв на себе зобов'язання щодо призупинки технологічного обладнання головної промислової промплощадки до 01.01.2014р., як передбачено в заходах щодо скорочення викидів забруднюючих речовин в дозволі на викиди.

Згідно взятих зобов’язань в перспективі можливий варіант роботи частини технологічного обладнання, а у випадку великого попиту на ринку будівельних матеріалів, з одночасною реконструкцією пилогазоочисного обладнання та доведенням його до рівня європейських стандартів.

Пропозиції щодо усунення проблем та негативних тенденцій:

ПАТ «Миколаївцемент» слід провести реконструкцію (заміну) пилогазоочисного обладнання та довести викиди до рівня затвердження гранично-допустимих викидів та удосконалити технологічний регламент підприємства з вирішенням питання недопущення позапланових зупинок обертових печей, що суттєво зменшить понаднормативні викиди при зупинці електрофільтрів.

ВАТ «Жидачівський целюлозно-паперовий завод»

Валові викиди (за даними статзвітності по формі 2-ТП (повітря) забруднюючих речовин в атмосферне повітря за 2008-2012 роки.

Збільшення викидів за останні роки відбулося за рахунок переходу виробництва з споживання природного газу на вугілля (як альтернативного джерела палива), а також збільшенням потужностей виробництва.

Причини, що зумовлюють проблемні питання та тенденції:

Перехід виробництва з споживання природного газу на вугілля (як альтернативного джерела палива) спонукало до збільшення викидів сірчистого ангідриду та речовин у вигляді твердих суспендованих частинок.

Пропозиції щодо усунення проблем та негативних тенденцій:

Для зменшення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря на ВАТ «Жидачівський ЦПК» необхідно провести часткову реконструкцію теплоеклоктростанції, а саме: замінити пальники, з регулюванням подачі кисню та перейти на мало сірчисте вугілля.

Фото - vovan_xxx.io.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ