Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Кримінал

Хто такі «Л.О.В.Ц.І» і проти кого вони борються

Активні львів’яни, які об’єдналися для того, щоб боротися із грабежами в центрі Львова, не переслідують представників національних меншин і не вирізняють злочинців за етнічною чи расовою приналежністю. Про це сьогодні, 8 лютого, під час прес-конференції в прес-центрі Гал-інфо розповіла координаторка об'єднання «Л.О.В.Ц.І» Роксолана Лісовська.
Фото: Гал-інфо

«Ми не гнобимо ромів, як про це говорять деякі правозахисники, і не переслідуємо їх. Ми боремося із злочинністю в місті загалом. Я сама живу у районі, де мешкають роми. Вони абсолютно інтегровані у суспільство, поважають закон, навчаються та працюють. Це хороші люди! Людей, яких ми шукаємо, – це цигани, які в центрі Львова викрадають у людей гаманці та смартфони», - сказала Роксолана Лісовська.

За її словами, вона не вважає, що правильно називати приїжджих циганів ромами, адже спосіб їхнього життя та злочинна діяльність накладає негативний відбиток на порядних людей, які належать до спільноти ромів.

Вона наголосила, що активісти добровільно патрулюють вулиці і вже навчилися помічати такі групи циган, які обирають собі жертву та полюють за нею, вичікуючи зручного моменту, аби вкрасти гаманець чи смартфон.

«Ми намагаємося зловити їх на гарячому. Але ми чітко знаємо, що можна робити, а чого робити не можна. Ми їх не б’ємо і не погрожуємо їм. Після затримання завжди викликаємо поліцію», - сказала вона.

У центрі Львова цигани погрожували дівчатам з групи Л.О.В.Ц.І. ножем

Щоправда через недосконале законодавство, як правило, після затримання зловмисників з райвідділку  відпускають.

«Наше завдання переконати людей, що потрібно писати заяви про вчинення злочину. Чим більше буде таких заяв – тим краще для нас! Ми не даємо їм «працювати». Я навіть пропонувала їм допомогти знайти якусь роботу, але вони мені на камеру сказали, що вони працюють. Тобто саме у такий спосіб, грабуючи людей, вони заробляють», - сказала Роксолана Лісовська.

Водночас вона додала, що приїжджі цигани поводяться дуже зухвало і окрім того, що грабують людей, вони ще й нападають на жертв і навіть б’ють їх.

Роксолана Лісовська розповіла, що учора, 7 лютого, одна з циганок вдарила її у присутності поліції, а коли поліція намагалася посадити зловмисників у машину, то вони напали і на поліцейських.

«Ми ловимо їх не тому, що вони цигани, а тому, що вони злочинці. Якби ми помітили подібні дії від когось іншого, то наші дії були б такими ж – затримали б і викликали б поліцію», - заявила Роксолана Лісовська.

Вона додала, що вирішила почати боротьбу із грабунками у Львові через те, що побачила у соцмережах розповідь дівчини, яка заступилася за жертву грабунку.

«Вони сказали їй: «Будеш так робити, то ми поріжемо тобі лице лезом». Мене це дуже обурило. Зрозуміло, що люди бояться. Мені вони також неодноразово погрожували, що вб’ють, приріжуть і це було навіть у присутності поліції. Ці люди не поважають закон і почуваються безкарними», - сказала Роксолана Лісовська.

У Львові приїжджі цигани напали на активістів та чинили опір поліції

Вона сподівається, що якщо активісти не даватимуть можливості приїжджим циганам заробляти грабунками у центрі Львова, то вони просто покинуть місто.

За словами Роксолани Лісовської, поліція хоче чимось зарадити, але у неї повністю зв’язані руки через недосконале законодавство.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ