Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

ІДІЛ почав переговори про альянс з Аль-Каїдою

"Ісламська Держава" веде переговори з "Аль-Каїдою" про можливий союз на тлі звільнення Мосула іракськими військами. Про це повідомив віце-президент Іраку Айяд Аллаві, передає Reuters.

"Перемовини вже почалися", - сказав він, додавши, що переговори ведуть ватажок ІДІЛ Абу Бакр аль-Багдаді і лідер "Аль-Каїди" Айман аль-Завахірі.

Терористична організація "Ісламська держава" відкололися від "Аль-Каїди" в 2014 році. З тих пір два угруповання ведуть запеклу боротьбу за призовників, фінансування і "мантію глобального джихаду". Завахірі неодноразово критикував бойовиків ИГИЛ за їх жорстокі методи, які включали обезглавлення і утоплення. До того ж, "Ісламська держава" захопила великі ділянки території північного Іраку в 2014 році, і Абу Бакр аль-Багдаді оголосив про створення халіфату в районах, контрольованих угрупованням. Це теж було предметом суперечки ІДІЛ з "Аль-Каїдою".

"Неясно, як саме два угруповання працюватимуть разом", - зазначив Аллаві.

Терористичне угрупування ІДІЛ втратило свої позиції в Мосулі, але досі контролює міста Каїм, Хавиджу і Таль-Афар в Іраку, а також Ракку в Сирії.

"Навіть якщо "Ісламська держава" втратить всю територію в Іраку, ісламісти так просто не підуть". - сказав Аллаві.

Нагадаємо: на початку березня іракські урядові війська домоглися корінного перелому в битві за Мосул - другому за величиною місті країни. Ірак встановив контроль над східною частиною Мосула і в даний час контролює деякі анклави в західних районах міста, в тому числі мечеть аль-Нурі, що має велике символічне значення для мусульман.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ