Міністерство економічного розвитку і торгівлі України презентувало #ІндексПаски 2016.
Напередодні Великодніх свят команда аналітиків Мінекономрозвитку вирішила дослідити динаміку вартості випікання святкової паски в 2016 році порівняно із 2015 роком.
В ході дослідження аналітики виявили, що випікання паски в домашніх умовах коштуватиме 22,04 грн, що на 33,9% дорожче, ніж в 2015 році.
Найбільше на зростання кінцевої вартості домашньої паски вплинуло подорожчання родзинок. Їхня частка складає понад 30% від вартості. Найбільшу негативну динаміку з інгредієнтів паски показали сухі дріжджі. Упаковка в 11 г в 2016 році коштує 4,90 грн, що на 181,6% дорожче, ніж минулого року.
В той же час деякі соціально значущі товари, з яких готується великодня паска, подешевшали. До таких належать борошно (-22,4%) і курячі яйця (-19,8%).
Консенсус-прогноз Мінекономрозвитку на 2016 рік передбачає, що індекс споживчих цін становитиме 113,5% (грудень 2016 до грудня 2015).
Звертаємо вашу увагу, що “Індекс паски” не є офіційним макроекономічним показником, не відображає інфляцію чи індекс споживчих цін. Всі розрахунки - приблизні, здійснені на основі моніторингу ДСС цін на соціально значущі товари та експертної оцінки Мінекономрозвитку.