Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Інформаційні плакати на місцевих виборах виготовлятимуться з урахуванням інклюзивності

Напередодні відбулося чергове засідання Центральної виборчої комісії, під час якого Комісія затвердила форму і текст плакатів, що роз’яснюють порядок голосування та відповідальність за порушення законодавства про місцеві вибори.

Також ЦВК встановила Порядок їх виготовлення та передачі відповідним дільничним виборчим комісіям.

Комісія вважає, що рівний доступ до виборчого процесу має забезпечуватись для всіх його учасників та на всіх етапах, навіть в таких питаннях як виготовлення вказаних плакатів.

Так, зокрема, Комісією встановлено, що при виготовленні плакатів у нижньому правому куті розміщується матричний двовимірний QR-код для переходу за посиланням з мобільних пристроїв на доступні формати плакатів для осіб з порушенням здоров’я (у зв’язку з інвалідністю, тимчасовим розладом здоров’я, віком), що забезпечують переклад інформації, відображеної на плакаті, на українську жестову мову, відтворення інформації в аудіоформаті та спеціальному текстовому цифровому форматі, доступному для осіб з порушеннями зору.

Доповідач цього питання член ЦВК Віталій Грень зазначив: “Ми зробили суттєвий крок вперед в питаннях забезпечення надання інформації людям з порушеннями зору і слуху. А по суті стали новаторами, адже вперше в історії національних виборів розміщені на виборчих дільницях інформаційні плакати, які розʼяснюють порядок голосування і відповідальність за порушення виборчого законодавства, міститимуть QR-код. Відсканувавши код телефоном, можна буде прослухати інформацію, що розміщена на плакаті. Така функція розпочне діяти ближче до дня голосування”.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ