Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Іноземцям дозволено усиновити не більше чверті українських сиріт

На сьогоднішній день у базі даних наусиновленнязнаходиться 26 тисяч анкет українських сиріт. З них 6 тисяч підходять під критерії, за якими їх можуть усиновити іноземці. В основному це діти хворі діти, або ж старшого віку.Про це ZN.UA повідомила Людмила Волинець, керівник офісу уповноваженого президента України з питань захисту прав дітей.
За її словами, з 26 тисяч претендентів, 1,5 тисяч - діти до п'яти років, які мають дуже серйозні захворювання, яких неохоче беруть у сім'ї не тільки українські, але й іноземні усиновителі;

11 тисяч - ті, хто виховується в прийомних сім'ях, ДДСТ, знаходиться під опікою і, відповідно до статті 24 Закону україни "Про охорону дитинства", усиновленню за кордон не підлягають, тільки всередині країни;

5 тисяч - це діти, які перебувають на обліку для усиновлення менше одного року і не можуть бути усиновлені за кордон (тільки усередині країни).

3 тисячі - особи, яким у цьому році виповниться 18 років (у США, приміром, дозволяється усиновлення дітей у віці до 16 років).

Залишається близько шести тисяч сиріт, яких можуть усиновити іноземці. В основному це хворі діти, з великих сімейних груп або старшого віку. (Варто зазначити, що американці щорічно всиновлюють близько 30 українських дітей з синдромом Дауна. Як правило, це батьки, що втратили власну "сонячну" дитину. Українські родини таких не беруть. У США ж існують хороші програми соціалізації.)

"Сьогодні Україна влаштовує в прийомні сім'ї дві з половиною тисячі дітей щорічно. І треба ще трошки більше попрацювати, надавати сім'ям більш якісні послуги для того, щоб країна не забороняла міждержавне усиновлення, а навчилася сама забезпечувати право дитини на виховання в сім'ї", - зазначила Людмила Волинець.

"Для України завдання полягає в наступному - влаштувати дітей, які виховуються в інтернатних установах, в сім'ї українських громадян. І питання міждержавного усиновлення відпаде сама собою. Воно може залишатися нормою в законодавстві, але необхідності в ньому просто не буде", - додала вона.

ZN.UA

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ