Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Ірина Фаріон: Нехай діти українофобів побавляться у совкове «лукоморьє»

Москвофільська та українофобська діяльність Табачніка та його конкурс «Лукоморьє» нагадують спроби одіозної Єкатєріни Второй у різноманітні способи спричинити «обрусєніє» українського непокірного краю, як-от: доплати за вивчення російської мови, матеріяльну винагороду духовним школам за умови переходу на російську мову викладання тощо. Про це заявила член Політради ВО «Свобода», голова підкомітету з вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Ірина Фаріон, коментуючи указ міністра-українофоба Табачніка про проведення Всеукраїнського учнівського конкурсу з російської мови «Лукомор’я» для учнів 2–11 класів загальноосвітніх навчальних закладів. Повідомила прес-служба Всеукраїнського об’єднання «Свобода».

Свободівка Ірина Фаріон зазначила: «Направду, це заслуговує хіба на гомеричний сміх. Черговий москвофільський та угодовський випад Табачніка не дивує, не шокує – а зловтішає. Раб не витіюватий і не оригінальний у своїх діях. А понад те, якщо раб невдоволений і розгублений. Мабуть, цей раб і весь почет при ньому на чолі з їхнім президентом усвідомлює наближення краху розбудови совка, себто «рускава міра». Мимоволі згадується одіозно негативний персонаж московської історії, що заторкнув собою нашу країну, – Єкатєріна Вторая. Саме вона у ненависті до українців вигадувала різноманітні способи «обрусєнія» українського непокірного краю, як-от: доплати за вивчення російської мови, а також матеріяльну винагороду духовним школам за умови переходу на російську мову викладання тощо. Можна згадати і особливо комфортний та омріяний час для табачніків – 1983 рік, а саме Постанову ЦК КПУ і Ради Міністрів України «Про додаткові заходи по поліпшенню вивчення російської мови в загальноосвітніх школах та інших навчальних закладах союзних республік», де передбачено 15% доплату за навчання російською… Тож яким смішним на цьому тлі є вигаданий адептами «рускава міра» конкурс з дивною назвою «Лукоморьє».

Це все відійде, як брудні каналізаційні потоки. Бо російська мова в Україні ніколи не матиме головного підживлення – діалектами. А саме вони – діалекти – є прямою мовою української землі. Не без того століттями «вєлікій маґучій рускій язик» ніяк не може вкоськати милозвучну українську мову… Звісно, історичні укази нищення нашої мови і сьогодні дають плідний результат у вигляді «лукоморья від табачніків». Пес гавкає, а сонце світить. Нарощуймо сили у нашому Міжнародному конкурсі знавців української мови імени Петра Яцика, в моєму авторському конкурсі політичного плаката «Мова – твого життя основа», у проєкті популяризації української книги «Від книги – до мети», де незабаром представлятиму чергове видання монографії «Мовна норма: знищення, пошук, віднова»…

Направду, ці українофобські дурні є неабиякими стимуляторами до творчости. І найосновніше: от нехай діти українофобів і побавляться у їхнє «лукоморьє», а наші діти житимуть і творитимуть в іншому –українському світі».

Довідка.

Народні депутати від опозиції зареєстрували у Верховній Раді України законопроект «Про функціонування української мови як державної та порядок застосування інших мов в Україні». До його створення долучилася і мовознавець Ірина Фаріон. Докладний її коментар до цієї законотворчої ініціативи – на сторінці: http://www.svoboda.org.ua/diyalnist/novyny/035618/.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ