Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура  |  Волинь

Історія нагородження лауреатів Міжнародної премії Івана Франка

Міжнародна премія імені Івана Франка започаткована Міжнародним фондом Івана Франка у 2015 році. Премія є щорічною і є почесним визнанням наукових відкриттів, вагомих здобутків та значних заслуг науковців світу в галузі україністики та соціально-гуманітарних наук.

Перша премія

У перший рік премії, до Комітету премії 10-ма університетами було подано 14 робіт з 3 країн: України, Грузії та Іспанії у 8 наукових дисциплінах. Лауреат премії визначався на трьох етапах, де наукові роботи оцінювалися номінаційними комітетами, потім Радою експертів і, на завершення – Журі. До Номінаційних комітетів та Ради експертів увійшли вчені з Канади, Німеччини, Австрії, Польщі, Японії, США та України. 

Першого Лауреата премії було названо Міжнародним журі у Відні 5 серпня 2016 року. Ним став Блаженнішиц кардинал, доктор богослів’я Любомира Гузара. На засіданні журі рецензентом монографії «Андрей Шептицький Митрополит Галицький (1901-1944) провісник екуменізму» був Роман Мних - заступник директора Інституту неолінгвістики, професор Природничо гуманітарного університету у м. Седльце (Польща).

Перша церемонія нагородження Лауреата відбулася 27 серпня 2016 року на 160- річчя від Дня народження Івана Яковича у Дрогобичі. 

Друга премія

У 2017 році до Комітету премії 16-ма університетами було подано 21 роботу з 4 країн: Австрії, Ізраїлю, Польщі та України у 10 наукових дисциплінах.

Лауреатів премії визначали на трьох етапах, де наукові роботи оцінювали Номінаційні комітети, а потім Рада експертів i, на завершення - Журі. До Номінаційних комітетів та Ради експертів увійшли вчені з 10 країн: Великобританії, Канади, Німеччини, Австрії, Польщі, Чexiї, Хорватії, Словаччини, Ізраїлю, США та України. Лауреатів премії названо Міжнародних журі у Видні 24 червня 2017 року.

У номінації «За вагомі здобутки (досягнення) у галузі соцiально-rуманiтарних наук» на засіданні журі рецензентом наукової праці Олега Шаблія «Суспільна географія» у двох томах був доктор географічних наук, професор, завідувач кафедри економічної та соцiальної географії i туризму геолого-географічного факультету ОНУ імені I. I. Мечникова Олександр Топчієв (Україна).

У номінації «За вагомі здобутки (досягнення) у галузі україністики» на засіданні журі рецензентом праці Міхаеля Мозера «New Contributions to the History of the Ukrainian Language» був директор Інституту неофілології та міждисциплінарних досліджень Природничо-гуманітарного університету в м. Седльце, професор, доктор габілітований Роман Мних (Польща).

ІІ церемонія нагородження Лауреатів відбулася 27 серпня 2017 року на 161-рiчницю від Дня народження Івана Франка у Дрогобичі.

Третя премія

І вже традиційно третій рік поспіль у Дрогобичі 27 серпня 2018 року відбудеться урочисте вручення Міжнародної премії імені Івана Франка. 

У номінації “За вагомі досягнення у галузі україністики” перемогу здобула монографія «…І остання часть дороги. Іван Франко в 1908-1916 роках» авторства Ярослави Мельник. Як зазначив рецензент монографії професор Борис Бунчук: «Поважний науковий здобуток Ярослави Мельник слугує всеохопному збагненню генія Франка». «Праця є дуже важливою для пізнання самого Франка і часу, який описується в книзі! Я наче опинився біля Івана Франка», – зауважив член журі Євген Бистрицький.

А у номінації “За вагомі досягнення у галузі соціально-гуманітарних наук” лауреатом Міжнародноі премії ім. Івана Франка 2018 року став Йоганнес Ремі. Його праця “Брати чи вороги: Український національний рух та Росія, з 1840 до 1870 років” набрала найбільшу кількість балів журі та була визнана найкращою. 

Рецензент монографії, професор Неапольського університету ім. Фрідріха ІІ Сімоне Аттіліо Беллецца наголосив, що книга Ремі є дуже добре документованим дослідженням механізму цензури та репресій українського руху в царській імперії. «Надзвичайно докладний і барвистий портрет еволюції українського національного руху та Україно-російських відносин у ХІХ столітті»,- зазначив професор Беллецца.

Тож, цьогоріч визначили двох вчених лауреатів з різних країн світу – Фінляндії та України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ