Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура  |  Волинь

Історичні об’єкти Середземномор’я можуть затонути

Зростаючий рівень моря через танення льодовиків вже до 2100 року призведе до затоплення, повеней і ерозії прибережних районів Середземного моря, – до такого висновку прийшли вчені Кільського університету Німеччини. А це означає, що близько 50 знаменитих історичних об’єктів регіону виявляться затоплені вже в наступному столітті.

У список місць, яким загрожує зникнення, потрапили Венеція, Родос, історичний центр Пізи, туніська Медіна, Дубровник, Пафос, Біблос, старе місто Корфу, Сіракузи, Равенна і багато інших об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, що знаходяться в прибережній зоні.

Підвищення рівня Світового океану відбувається через теплове розширення океанської води, а також в результаті танення полярних крижаних щитів в Антарктиді і Гренландії. За XX століття середній рівень піднявся на 17 см і продовжує рости. Швидкість зростання рівня Світового океану щорічно збільшується в середньому на 0,084 міліметра. 

Відповідно до недавніх досліджень, з 1992 року Антарктида втратила більше 2,7 трильйона тонн льоду, що призвело до підняття рівня води майже на 8 міліметрів. В останні п’ять років середня швидкість танення в три рази вище, ніж за попередні два десятиліття (!). 

Вчені б’ють на сполох, сподіваючись, що їх дослідження допоможе урядам середземноморських країн виробити стратегії щодо захисту унікальних пам’яток і можливого їх переміщення.

dialogs.org.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ