Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Камерна історія про ніжні стосунки: в Україні представлять фільм про Івана Дзюбу та його дружину

На початку листопада в українському прокаті з'явиться нова документальна стрічка Сергія Буковського “Іван і Марта”.

Це фільм про вченого, письменника та знану постать покоління шістдесятників Івана Дзюбу та його дружину Марту Дзюбу. Історію їхнього кохання та життя у картині можна буде почути з вуст Марти.

Про що фільм

Стрічка розповідає про життя українського дисидента, письменника-шістдесятника та літературознавця Івана Дзюби та його дружини Марти.

Іван Дзюба народився в 1931 році на Донбасі. Вчений, дослідник літератури, публіцист, письменник, знана постать покоління шістдесятників. Він першим на премʼєрі фільму “Тіні забутих предків” 4 вересня 1965 року публічно звинуватив комуністичний режим у переслідуваннях та арештах українських інтелектуалів та митців. Крім того, його робота “Інтернаціоналізм чи русифікація” була визнана тогочасною владою як антирадянська. Івана Дзюбу заарештували. Півтора року він перебував у слідчому ізоляторі КДБ.

Марта Дзюба, дружина Івана — львівʼянка. Вони прожили довге тривожне, сповнене драматичних подій, але щасливе життя. Марта стала його ангелом-охоронцем і присвятила себе чоловікові, допомагаючи йому, оберігаючи його.

Їхню історію ми почуємо з вуст Марти, а Івана бачитимемо лише час від часу. Кульмінацією фільму стане день народження Івана Михайловича — 90-річний ювілей, на який зібралися найближчі йому люди.

Як створювали картину

За словами режисера, робота над фільмом про подружжя почалася ще восени 2018 року. Однак картину не судилося побачити Івану Дзюбі. Він пішов з життя 22 лютого 2022 року, перед самим початком повномасштабного вторгнення Росії на територію України.

“Наша камерна історія про ніжні стосунки Івана і Марти, двох українських інтелігентів, створювалась дуже довго. Але це не унікальний приклад, а доволі типовий — 3-5 років роботи над фільмом, сьогодні це радше правило, ніж виняток. Не існує ідеальних умов та обставин для створення документального кіно. А нині… Монтаж під акомпанемент повітряних тривог, зведення звуку під дирчання генератора, робота з італійським композитором Сандро де Стефано завдяки Wi-Fi — таке вперше", — цитує Буковського "Детектор-медіа".

Додамо, Сергій Буковський за свою 40-річну карʼєру в кіно створив понад 30 фільмів. Деякі з них брали участь в офіційних конкурсах і отримували нагороди на престижних міжнародних кінофестивалях у Лейпцигу, Ньйоні, Амстердамі, Кракові, Нью-Йорку. У 2014 році Буковський разом із дружиною Вікторією Бондар (сценаристка та редакторка) заснували “Майстерню документального кіно Сергія Буковського” — освітню програму для молодих документалістів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ