Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Капуста в Україні подорожчала на 25-30%

Ціни на білоголову капусту в Україні за святковий тиждень зросли майже на 25-30%. За даними «Інфо-Шувар», сьогодні на гуртових майданчиках країни капуста, яку оператори ринків закуповували ще до свят, пропонується за ціною 2,2-2,5 грн/кг (0,06-0,07 EUR/кг).

 Приблизно за такими ж цінами від початку поточного тижня пропонують капусту і господарства, при цьому, навіть чищена капуста сьогодні коштує 2,1-2,3 грн/кг (0,06 EUR/кг), а продукцію більш високої якості фермери сьогодні планують продавати не дешевше 2,4-2,7 грн/кг (0,07-0,08 EUR/кг). Роздрібні мережі з урахуванням доставки до розподільчих центрів декларують закупівельні ціни на капусту на рівні 3,4-3,8 грн/кг (0,1-0,11 EUR/кг). Для порівняння, в останній тиждень грудня капуста на гуртових ринках коштувала 1,8-2,0 грн/кг (0,05-0,06 EUR/кг).

«Стрибок ціни на капусту після свят обумовлений тим, що попит після свят потрохи пожвавлюється, а пропозиція лишається відносно невеликою. На активізацію гуртових компаній господарства реагують стриманими продажами, багато хто з фермерів планують відкрити сховища не раніше середини січня. Саме це сьогодні провокує зростання ціни. Слід зазначити що на початку січня минулого року ми спостерігали подібну ситуацію,тоді зростання ціни тривало до останнього тижня січня, в тому числі, під впливом дуже холодноїпогоди. Але вже у лютому 2017 року ціни досить впевнено пішли вниз», – коментує ситуацію Тетяна Гетьман, експерт плодоовочевого ринку Східно Європи.

Але, навіть після останнього стрибка ціни, капуста в Україні поки що коштує дешевше, ніж рік тому. Так, в першій половині січня 2017 року, на найбільшому в Західному регіоні гуртовому ринку ОРСП «Шувар» у Львові, капуста пропонувалась по 2,8-3 грн/кг (0,08-0,09 EUR/кг), а ближче до кінця січня ціни досягли позначки 3,3-3,6 грн/кг (0,1 EUR/кг). Без особливих змін поки шо лишаються ціни на капусту і в сусідній Польші, звідки ми, у випадку гострого дефіциту власної пропозиції, теоретично могли б розпочати поставки.

Так, на ринку Броніше у Варшаві за останні три тижні ціни на білоголову капусту не виходили за межі 0,08-0,10 EUR/кг, польські господарства називають ціни на рівні 0,06-0,07 EUR/кг.

info.shuvar.com

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ