Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Кримінал

Карпюк і Клих стали жертвами пародії на правосуддя, - Amnesty International

Микола Карпюк та Станіслав Клих, засуджені в Росії, стали жертвами пародії на правосуддя. Про це заявила правозахисна організація Amnesty International після відхилення апеляції українців на тривалі терміни тюремного ув'язнення, повідомляє прес-служба організації.

"Справа Росії проти цих людей не піддається логічному поясненню. Численні порушення справедливого судового розгляду і непереконливі аргументи звинувачення свідчать про сфабриковану справу. Їх позбавили доступу до своїх адвокатів, і вони стверджують, що свідчення давали під тортурами", - зазначив директор Amnesty International у Європі та Центральній Азії Джон Дальхізен.

Він зазначив, що Верховний суд "замість того, щоб виправити цю кричущу пародію на правосуддя, знову не розглянув докази і залишив в силі звинувачення у справі в цьому пропагандистсько-показовому процесі".

Клих розповів, що його змушували пити горілку, поки він не втрачав свідомість, давали психотропні препарати, що змінюють свідомість, підвішували за ґрати його камери; катували електричним струмом і тримали в одиночній камері більше року. Жодну з цих заяв про катування не було розслідувано.

Тортури вплинули на його психічне здоров'я, але всі запити про незалежну психіатричну експертизу були відхилені, і замість цього Клиха визнали здатним відповідати в суді.

"Ігнорування стану здоров'я Станіслава Клиха, незважаючи на докази, що свідчать про його уразливість, є жорстоким та нелюдським. Його повинен оглянути незалежний медичний спеціаліст якомога швидше", - зазначив Дальхізен.

Нагадаємо, вчора Верховний суд Росії визнав законним вирок українцям Миколі Карпюку і Станіславу Клиху, засудженим на 22,5 і 20 років позбавлення волі за нібито участь у бойових діях на боці чеченських сепаратистів у 1990-х роках.

ua.112.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ