Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Кернеса визнали мером Харкова, без складання присяги

Перша сесія депутатів нового, VIII скликання Харківської міської ради визнала відсутнього в Харкові Геннадія Кернеса мером міста навіть без складання присяги.
Геннадій Кернес. Фото: УНІАН

Як видно з трансляції TriolanLive, на сесії були присутні новообрані депутати міської ради, почесні громадяни Харкова, представники духовенства, керівники правоохоронних органів, журналісти. Кернеса не було, - передає Громадське.

З трибуни сесії голова міської ТВК Ольга Мозгова, зачитавши постанову про реєстрацію Кернеса мером Харкова, зазначила: за змістом статті 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» присягу складає лише особа, яка вперше була обрана на посаду селищного, сільського або міського голови.

Мозгова наголосила, що Кернеса обрали міським головою не вперше, і він уже складав присягу 24 листопада 2010 року, що підтверджується записом у трудовій книжці. Тому Кернес, хоч і не був присутній на сесії, набув повноважень міського голови Харкова.

Міський голова Харкова Геннадій Кернес планує повернутися до України 30 грудня, повідомив його друг, бізнесмен Павло Фукс.

Чи законне таке призначення?

Як пояснила нам старша радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба, мер міста обов'язково приймає присягу особисто в разі, якщо його обирають уперше. Коли йдеться про переобрання — йдеться передусім про традицію, і тут питання саме в тому, як формуються трудові відносини.

«Вважається, що в них (переобраних мерів — ред.) не припинився трудовий контракт, і він просто продовжується на новий строк повноважень. Є відповідне роз'яснення Мінекономрозвитку, як це оформлювати документально. Там дійсно є рекомендація, що йдеться не про новий строк, а про його продовження», — уточнює експертка.

Водночас, за словами представниці ОПОРИ, слід враховувати чинник адміністративно-територіальної реформи, внаслідок чого змінилися межі територіальних громад, зокрема і Харкова. «Але сказати, що рішення абсолютно необґрунтоване і незаконне, не можна», — додає вона.

За словами Коцюруби, ситуація, коли людина бере участь у виборчій компанії без присутності в Україні близько пів року та набуває повноважень, потребує перегляду законодавства у цій сфері. Крім того, експертка зазначила, що рішення місцевого органу самоврядування, поки немає Кернеса, залишаться чинними, якщо їх ніхто не оскаржуватиме.

Що з Кернесом?

Він не з'являвся на публіці з 23 серпня. 10 вересня речник міськради Харкова Юрій Сидоренко заявив, що Кернес перебуває на лікарняному. А вже 15 вересня він підтвердив, що в міського голови двостороннє запалення легень через зараження коронавірусом. До того ж у Геннадія Кернеса ускладнилися хронічні хвороби та старі травми.

Спочатку Кернес лікувався в Харківській лікарні №17. Однак уночі 16 вересня його госпіталізували спецлітаком для перевезення хворих Bombardier Challenger до Німеччини. Друг Кернеса, бізнесмен Павло Фукс повідомив, що очільника Харкова доставили до клініки «Шаріте».

Востаннє про стан Геннадія Кернеса повідомляли його сини ㅡ Даниїл та Родіон ㅡ виданню «Страна.юа». Вони зазначали, що Кернес «у чудовому стані», та заперечували чутки про його інсульт. За словами Даниїла Кернеса, у міського голови Харкова було ускладнене дихання через важку форму коронавірусної хвороби.

Проте жодних фото чи відео з Геннадієм Кернесом сім'я не надавала. Востаннє Родіон Кернес поділився фото фасаду клініки «Шаріте» та знімком медичного висновку, де було вказано, що Геннадій Кернес «щоденно робить успіхи».

Оточення міського голови Харкова Геннадія Кернеса заперечило заяви про нібито його смерть. Зокрема, інформацію про смерть Кернеса спростував нам речник Харківської міськради Юрій Сидоренко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ