Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

КҐБ попереджав про низьку якість будівництва ЧАЕС — опубліковано документи з Архіву СБУ

До 30-их роковин Чорнобильської трагедії Архів СБУ спільно з Центром досліджень визвольного руху публікують колекцію документів про проблеми під час будівництва станції, поганий відбір і навчання працівників, порядок дій при ліквідації аварії та інші раніше закриті від людей документи, повідомили у прес-центр Центру досліджень визвольного руху.

Заступник директора Архіву СБУ Володимир Бірчак розповідає, що колекцію із 32-х документів розділили на три тематичні блоки:

1. «Проектування та будівництво Чорнобильської АЕС» — представлено рапорти контррозвідників та агентурні донесення, в яких йдеться про низьку якість будівництва стратегічного об’єкта, відсутність належного контролю та нагляду за дотриманням виробничої безпеки з боку Управління будівництва АЕС тресту «Кременчукгесбуд», незадовільний відбір, навчання та розстановку персоналу атомної електростанції, високий відсоток травматизму серед будівельників.

2. «Чорнобильська аварія: хронологія подій та етапи ліквідації» — розкриває роль “органів” у розслідуванні причин катастрофи, висвітлює  заходи з ліквідації аварії упродовж квітня-листопада 1986 року (будівництво об’єкту «Укриття», результати моніторингу радіоактивного забруднення, порядок відселення людей з 30-кілометрової зони тощо).

3. «Реакція українського населення та світової громадськості на Чорнобильську трагедію» — як різні групи реагували після оприлюднення інформації про масштабне «ядерне лихо».

«Архівні документи свідчать про те, що з самого моменту початку будівництва Чорнобильська АЕС була приречена на аварійність. Можемо ствердити, що ключовою причиною аварії був комуністичний радянський режим, завдяки якому стало можливим нехтування і проектними вимогами, і технікою безпеки, і навіть загрозливими повідомленнями КГБ про критичні недоліки в будівництві та роботі ЧАЕС», — пояснює директор Архіву СБУ Андрій Когут.

Над створенням он-лайн колекції працювали: заступник директора Архіву СБУ Володимир Бірчак, науковий співробітник Центру досліджень визвольного руху Роман Тютенко та члени родини начальника штабу АН УСРС Морєва А.В. (1949-2016).

Колекцію документів можна переглянути на Електронному архіві визвольного руху avr.org.ua за посиланням: http://avr.org.ua/index.php/ROZDILY_RES?idUpCat=867.

28 квітня історик Володимир В’ятрович прочитає публічну лекцію до 30-річчя Чорнобиля «Катастрофа ім. Леніна: Чорнобиль в документах КГБ» (о 18.30 в Українському кризовому медіацентрі (Київ, вул. Хрещатик 2)

До 29 квітня у Києві триває документальна інсталяція “Під саркофагом”. За локацію проекту взято підземний перехід (між Українським домом та Національною філармонією) — місце, яке дозволяє відчути ефект перебування у замкненому просторі зони ураження або ширше — закритого від світу СРСР.

Як відомо, 26 квітня минає тридцята річниця найбільшої в світовій атомній енергетиці аварія на Чорнобильській АЕС. Історики, які працювали з архівами КҐБ тих часів переконані, що причини аварії далеко не техногенного характеру, а коріння — у системі управління країною. Цьогоріч також планується видання збірника документів про Чорнобильську трагедію, підготованого Українським інститутом національної памʼяті, Галузевим державним архівом Служби безпеки України та Інститутом історії України Національної академії наук України.

Нагадаємо, що відкритий у березні 2013 року Електронний архів визвольного руху avr.org.ua є спільним проектом Центру досліджень визвольного руху, Львівського національного університету імені Івана Франка та Національного музею «Тюрма на Лонцького». Сьогодні в Е-архіві доступні копії 23263 документів. Місія проекту — робити минуле доступним.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ