Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Кількість отримувачів субсидій скоротять на 20-40%

Станом на сьогодні у Львові є 135 259 домогосподарств-одержувачів житлової субсидії, термін дії якої закінчився 30 квітня. Управління соціального захисту Львівської міської ради сьогодні роз'яснило зміни у призначенні житлових субсидій, які вніс Кабінет Міністрів України. Зміни діють з травня поточного року.

З 1 травня 2018 року житлова субсидія призначається лише після подання нових заяви і декларації, якщо у складі домогосподарства є:

  • особи, які не мають доходів, або їх середньомісячний сукупний дохід менший, ніж розмір мінімальної заробітної плати;
  • внутрішньо переміщені особи;
  • особи, члени сім'ї яких не зареєстровані за адресою;
  • особи, які є орендарями житлових приміщень (будинків);
  • особи, які зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично в ньому не проживають.

Тепер житлова субсидія не призначається, якщо:

  • загальна площа житлового приміщення перевищує 120 кв.м. для квартири і 200 кв.м. для будинку;
  • будь-хто із домогосподарства має у своєму володінні транспортний засіб, з дати випуску якого минуло менше п'яти років (крім мопеда);
  • у складі домогосподарства або у складі сім'ї члена домогосподарства є працездатні особи, у яких взагалі відсутні доходи.

Житлова субсидія призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального (неопалювального) сезону і розраховується: на неопалювальний сезон - з 1 травня по 30 вересня; на опалювальний сезон - з 1 жовтня по 30 квітня.

Під час призначення житлової субсидії враховують зарплату, пенсію, стипендію, соціальні виплати, допомогу по безробіттю та інші доходи.

Нововведенням є те, що до сукупного доходу домогосподарства не включаються аліменти, отримані на дітей.

Більше того, громадяни, яким призначено житлову субсидію, зобов'язані щомісяця сплачувати обов'язкову частку платежу.

Для отримання коштів невикористаної (зекономленої) житлової субсидії до 1 вересня поточного року громадяни повинні звернутися з відповідною заявою до структурного підрозділу соціального захисту.

"Постанова Кабміну вводиться в дію, але ми досі не отримали зразка заяви і декларації, хоча люди вже звертаються", - зазначив начальник управління соціального захисту Львівської міської ради Ігор Кобрин.

За його прогнозами, не на 20% скоротиться кількість отримувачів субсидій, а приблизно до 40%, адже звернень буде набагато більше, ніж планує міністерство.

Юлія Улинець, Гал-інфо.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ