Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Клімкін: Росія порушила Будапештський меморандум

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що Росія порушила й далі порушує більшість пунктів Будапештського меморандуму, хоча її міністр закордонних справ Сергій Лавров заявив про протилежне.

«Ознайомився із твердженням голови російського дипломатичного відомства про те, що Росія начебто не порушувала своїх зобов’язань за Будапештським меморандумом. Іще раз переконався у специфічному читанні російською стороною міжнародних документів: так само, як мінські домовленості, Будапештський меморандум у Москві читають також із кінця і вже дуже вибірково», – сказав Клімкін, як його цитує агентство «Інтерфакс-Україна»

Коментуючи твердження Лаврова, нібито Будапештський меморандум містить єдине зобов’язання не застосовувати проти України ядерну зброю, Клімкін запропонував усім представникам російської влади ще раз «уважно перечитати весь текст Будапештського меморандуму і переконатися, що він складається не лише з пунктів 4 та 5, де згадується про ядерну зброю».

«Росія дійсно офіційно не погрожувала Україні застосуванням ядерної зброї. Принаймні, досі. Хоча загроза розміщення такої зброї в окупованому Криму є серйозним викликом міжнародному мирові та безпеці», – зауважив український міністр.

При цьому він наголосив, що всі інші пункти меморандуму Росія порушила: «Порушила і надалі порушує п. 1 Будапештського меморандуму, яким зобов’язувалася поважати незалежність, суверенітет та існуючі кордони України. Росія порушила і надалі порушує п. 2 меморандуму, де вона підтвердила, що ніяка її зброя ніколи не використовуватиметься проти України».

Крім того, нагадав Клімкін, Росія на постійній основі протягом кількох останніх років послідовно порушує п. 3 Будапештського меморандуму, здійснюючи економічний тиск, «спрямований на те, щоб підкорити своїм власним інтересам здійснення Україною прав, притаманних її суверенітетові».

«Враховуючи те, що у зв’язку із сьогоднішніми висловлюваннями офіційного представника Росії «виникає питання щодо зобов’язань» згідно з п. 6 Будапештського меморандуму (який визначає, що країни-учасниці «будуть проводити консультації у випадку виникнення ситуації, внаслідок якої постає питання стосовно цих зобов’язань» – ред.), ми відповідно ще раз пропонуємо провести консультації з участю всіх країн Будапештського меморандуму. На жаль, усі наші попередні пропозиції скликати такі консультації були проігноровані Росією. Для того, хто впевнений, що не порушує меморандуму, в чому ж є побоювання щодо таких консультацій?» – наголосив міністр закордонних справ України.

«Упевнений, що це буде прекрасна можливість для представників російської влади прочитати текст меморандуму від початку і до кінця», – додав Павло Клімкін.

Раніше у вівторок, 26 січня, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, виступаючи з великою прес-конференцією в Москві, в перебігу якої він згадав слово «Україна» чи «український» 74 рази, він стверджував, нібито Росія «не порушила» Будапештського меморандуму, бо він, мовляв, «містить єдине зобов’язання – не застосовувати проти України ядерної зброї», а цього ніхто й не робив і ніяких погроз застосувати ядерну зброю щодо України не лунало.

Насправді документ містить шість зобов’язань сторін, серед них, зокрема, «поважати незалежність і суверенітет та існуючі кордони України», «утримуватися від загрози силою чи її використання проти територіальної цілісності чи політичної незалежності України», чи «утримуватись від економічного тиску, спрямованого на те, щоб підкорити своїм власним інтересам здійснення Україною прав, притаманних її суверенітетові, і таким чином отримати будь-які переваги».

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ