Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Клімкін: Україна не розірве дипвідносини з Росією

Україна не має наміру розривати дипломатичні відносини з Росією. Про це в інтерв'ю австрійському виданню Der Standard заявив міністр закордонних справ Павло Клімкін.
zn.ua

"Ми підтримуємо дипломатичні відносини, незважаючи на російську агресію. У нас мільйони українців у Росії, про яких ми повинні піклуватися. Якщо Росія так вирішить (розірвати відносини – ред.), тоді це її відповідальність", – сказав він.

Коментуючи загострення відносин з Росією щодо Криму, міністр допустив, що Кремль пішов на це через наближення  парламентських виборів у Росії.

"Ми не знаємо, була це спланована акція, чи випадковість. Це могла бути спроба внутрішньої мобілізації: скоро в Росії будуть парламентські вибори, настрої в Криму погані. Можливо, таким чином Росія хоче порушити мирний процес і зіграти на час. Ми не знаємо точно, якою є російська тактика, але вона дуже небезпечна", – сказав він.

Клімкін зауважив, що зараз в окупованому Криму перебувають до 50 тисяч російських військових.

"Вони можуть в будь-який момент звинуватити у провокації і атакувати. … Ми мусимо бути готові до будь-якого розвитку подій", – заявив міністр.

Він додав, що Україна не залишить спроб домовлятися з Росією щодо Криму.

"Звичайно, ми не настільки наївні, щоб вірити, що Росія завтра сяде з нами за стіл дискутувати щодо статусу Криму. Але є багато термінових запитань: права людини в Криму, присутність міжнародних організацій, за що ми виступаємо, контроль повітряного і морського простору. Ці проблеми неможливо вирішити без такого формату", – вважає Клімкін.

На його думку, Росія намагається нав'язати своє розуміння Мінського процесу, легалізувавши російський протекторат на Донбасі. Для цього, за його словами, Кремль нагнітає обстановку в зоні АТО.

"Ми знаємо, що Росія знову стягнула до кордону з Україною тисячі солдатів", – заявив міністр.

Як відомо, раніше міністр зовнішніх справ Росії Сергій Лавров також запевнив, що мова про розрив дипломатичних відносин не йде.

Українська правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ