Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Коли українці побачать декларації новообраних депутатів ?

Народні депутати VIII скликання мають подати ще 2 декларації – в день припинення повноважень та наступного року, а новообрані парламентарі починають заповнювати декларації у 2020 році.

Національне агентство з питань запобігання корупції звертає увагу народних депутатів України, які припиняють свої повноваження, а також народних депутатів України, обраних на позачергових виборах 21 липня 2019 року, на терміни подання декларацій.

Так, народні депутати, які припиняють діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави, повинні подати декларацію за період, не охоплений раніше поданими деклараціями (декларацію перед звільненням) (частина друга статті 45 Закону України «Про запобігання корупції», підпункт «б» пункту 1 частини першої статті 3 цього Закону).

Відповідно до частини другої статті 81 Конституції України повноваження народного депутата України припиняються достроково також у разі дострокового припинення повноважень Верховної Ради України − в день відкриття першого засідання Верховної Ради України нового скликання.

Відповідно, народні депутати, які припиняють діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави, подають декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за період, не охоплений раніше поданими деклараціями, в день відкриття першого засідання Верховної Ради України нового скликання.

Одночасно звертаємо увагу на обов’язок подати декларацію після звільнення (абзац другий частини другої статті 45 Закону).  Таку декларацію, яка буде  містити інформацію за весь 2019 рік, необхідно подати наступного року після припинення повноважень, тобто до 1 квітня 2020 року.

Стосовно подання декларацій кандидатами у народні депутати та новообраними народними депутатами України зазначаємо.

Кандидати у народні депутати України є суб’єктами декларування відповідно до пункту 4 частини першої статті 3 Закону України «Про запобігання корупції».

Проте згідно з частиною одинадцятою статті 107 Закону України «Про вибори народних депутатів» при проведенні повторних, проміжних та позачергових виборів депутатів декларація особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, кандидатами у депутати не подається.

Перша декларація, яка повинна бути подана новообраними на позачергових виборах 2019 року народними депутатами, є щорічна декларація за 2019 рік, яка подається до 1 квітня 2020 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ