Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика

Компанія Ахметова заморозила націоналізацію Укртелекому

Націоналізацію Укртелекому відтермінували. Верховний суд підтримав касацію дочірньої компанії СКМ (ЕСУ) і направив справу на повторний розгляд.

Дочірня компанія СКМ попросила суд замінити одного з трьох суддів в колегії через його сумнівну об'єктивність. Компанії Ахметова відмовили у відводі судді. Щоправда, за дивним збігом обставин, після відмови один із членів колегії захворів. Був призначений новий суддя, інформує Liga.net.

"Верховний Суд відправляє на новий розгляд у випадках, коли суди попередніх інстанцій при вирішення справи допустили якісь процесуальні порушення, які він сам виправити не може. Втім, які саме порушення це могли бути, поки невідомо. Тексту рішення у відкритому доступі немає", - каже керуючий партнер ЮК Jurimex Юрій Крайняк.

За словами в о голови Фонду держмайна Віталія Трубарова, Україна у питанні Укртелекому відкотилася на два щаблі назад. Відомство вже провело підготовчу роботу по передачі підприємства в держвласність. Її тепер теж доведеться робити повторно.

За інформацією одного з учасників спору, СКМ намагається закрити кризу, пов'язану з приватизацією.

Водночас ЕСУ не передала на баланс Держспецзв'язку мережу спеціального призначення та не інвестувати $450 млн у Укртелеком з моменту приватизації. У компанії Ахметова наголошують, що реінвестували весь прибуток з моменту приватизації в бізнес оператора і підтримували на плаву його неправильні і збиткові напрямки: мережу радіо та фіксований зв'язок.

Заморозка рішення на користь Фонду держмайна дасть можливість Укртелекому продовжити співпрацю з China Development Bank і китайським постачальником устаткування Huawei. Проект передбачає заміну ділянок мідної мережі в найбільших містах на більш швидкісну оптичну.

У червні 2017-го суд Лондона зобов'язав СКМ Ріната Ахметова доплатити $760 млн кіпрській компанії Raga Establishment Ltd за Укртелеком. Раніше Окружний суд міста Нікосії (Кіпр) заморозив активи українського олігарха на $820 млн за позовом кіпрської компанії Raga Establishment, власником якої є колишній український банкір Денис Горбуненко.

На початку 2017 року Raga Establishment Ltd викупила у фонду EPIC Укртелеком, а потім перепродала його у 2013-му Ахметову за $860 млн. Компанія заявляє, що з цієї суми отримала лише $100 млн. Переговори між Raga і СКМ почалися ще в серпні 2012-го.

Gazeta.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ