Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Конкурс з російської мови «Лукомор’я» - це форма біснування українофобів, - Ірина Фаріон

Народний депутат України від ВО «Свобода», відомий мовознавець Ірина Фаріон розцінює ініціативу Міносвіти щодо проведення Всеукраїнського учнівського конкурсу з російської мови «Лукомор’я» для учнів 2-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів як одну із форм біснування українофобів. Про це народний депутат Ірина Фаріон сьогодні, 16 січня, заявила у коментарі Гал-інфо.

«Я це розцінюю як одну із форм біснування українофобів. Вони не знають, у який спосіб сповільнити свою смерть в Україні, але їх не порятує ні «Лука мор`я», ні щось інше, адже Україна – це, в першу чергу, україноцентрична держава. Дивно, чому Діма Табачник не організовує конкурсу знавців польської, угорської, кримсько-татарської чи іншої мови», - зазначила Ірина Фаріон.

За її словами, це є форма реалізації програми побудови «Рускаго міра».

«Зрозуміло, що Діму Табачника призначає не Віктор Янукович, а хтось ззовні. Зрозуміло, що це форма впливу на свідомість саме школярів від 2 до 11 класів. Звісно, що ми будемо озвучувати свою вкрай негативне трактування цього «мракобісся», яке вони організовують коштом платників податків. Однак їм не вдасться жодною мірою перекрити тріумфальну ходу Всеукраїнського конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика. Можливо, вони тому і роблять цей конкурс, щоб хоч щось протиставити автентичній культурі українців», - припустила народний депутат.

На запитання Гал-інфо, як саме можна зарадити проведенню цього конкурсу, Ірина Фаріон заявила: «Дуже просто – це називається місцевий рівень спротиву і опору. Якщо школа категорично відмовляється це робити, то хто ж це буде робити? Нехай кожен врешті-решт навчиться проявляти свою громадянську позицію! Нехай кожна мама з татом вдома подумає на тему, чи її дитина має брати участь в конкурсі «Лука мор`я». Порятунок нас самих винятково у нас самих. Навчімося протистояти кожен на своєму місці – кожен батько і мама, кожен учитель, кожен директор, кожен депутат».

Ірина Фаріон переконана, що на Львівщині учні у такому конкурсі участі не братимуть.

Вона зазначила, що це не обговорювали у профільному парламентському комітеті, адже нині парламентські канікули, на сесію народні депутати зберуться лише 5 лютого.

Народний депутат Ірина Фаріон заявила, що ВО «Свобода» підготує заяву-звернення до загальноосвітніх шкіл та батьків учнів 2-11 класів щодо цього конкурсу.

Нагадаємо, що міністр освіти і науки, молоді та спорту України Дмитро Табачник видав наказ про проведення Всеукраїнського учнівського конкурсу з російської мови «Лукомор’я» для учнів 2-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів.

Відповідний наказ Міносвіти (від 03.12.2012 № 1378), яким затверджено Правила проведення цього конкурсу, зареєстровано в Мін’юсті (25 грудня 2012 р. за № 2160/22472). Текст документу розміщений на сайті Верховної Ради.

У Правилах вказується, що конкурс “Лукомор’я” проводиться з метою популяризації серед учнівської молоді знання мов, активізації та актуалізації вивчення російської мови в навчальних закладах; підвищення рівня знань з російської мови; розвитку дослідницьких здібностей учнів; підтримки та підвищення ефективності роботи вчителів російської мови”.

Фото: politika.inter.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ