Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Кожен 10-й в’язень з окупованих територій хотів би досиджувати в Україні – Геращенко

На територіях Донецької і Луганської областей, підконтрольних незаконним терористичним угрупованням, залишається 29 тюрем, у яких відбувають покарання майже 10 тисяч засуджених осіб. Про це на своїй сторінці у Фейсбук написала народний депутат від фракції БПП Ірина Геращенко.

"На сьогодні ситуація виглядає наступним чином: на окупованих територіях залишається 29 тюрем, з них 15 - в Луганській області і 14 - у Донецькій. На листопад 2014 року там відбували покарання близько 16 тисяч осіб. Зараз, за наявною в нас інформацією - близько 10 тисяч. Когось випустили, багато померли чи загинули, або були залучені до загонів бойовиків", - зазначила вона.

Геращенко повідомила, що тему переміщення засуджених осіб, які відбувають покарання в тюрмах на тимчасово окупованих територіях, але які хотіли б відбути частину покарання в інших пенітенціарних установах в Україні, планують якнайшвидше вирішити на засіданнях гуманітарної підгрупи в Мінську. За її словами, передусім, ідеться про підлітків, жінок, хворих засуджених, проте, "ключове - це бажання самих засуджених відбувати частину покарання в пенітенціарній системі на підконтрольній Україні території".

Водночас народний депутат розповіла, що за рік конфлікту на Донбасі пенітенціарній службі вдалося перемістити понад 300 засуджених, зокрема, 178 жінок з Луганської колонії.

"На сьогодні, за наявною інформацією, близько тисячі осіб хотіли б відбувати покарання в українських тюрмах та колоніях. Питання - підтверджені списки цих ув'язнених. Дуже важливо долучити до цієї роботи МКЧХ (Міжнародний Комітет Червоного Хреста), аби вони, як незалежна організація, могли отримати особисте підтвердження і верифікувати списки засуджених для переміщення. Наразі немає згоди від бойовиків на це. Але працюємо, задля узгодження списків і перевезення людей", - додала Геращенко.

Крім того, вона наголосила, що і в тюрмах на тимчасово окупованих територіях спостерігається складна гуманітарна ситуація, особливо в тих, де відбувають покарання люди з важкими діагнозами, наприклад, з туберкульозом. 

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ