Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Креативні ідеї нардепів — часом майже геніальні, часом трохи страшнуваті

Прочитай про найбільш скандальні та креативні законопроєкти українських нардепів - від молитви "Отче наш" до штрафів за пропаганду ЛГБТ. Ці ідеї часом вражають, часом жахають, але ніколи не залишають байдужими.

Фото ілюстративне. Фото Олена Ляхович, Гал-інфо

На свободу на велосипеді

Крути педалі і виходь швидше на свободу - майбутнє гасло в’язниць України, якщо Верховна Рада підтримає нещодавно запропонований законопроєкт Сергія Гривка. 

15 вересня 2023 року народний депутат від “Слуги Народу” Сергій Гривко зареєстрував законопроєкт, який передбачає зменшення строку відбування покарання в’язнів, які генеруватимуть електроенергію за допомогою крутіння педалей на велогенераційних установках. 

За словами самого нардепа, концептуальна суть закону проста: “Мотивувати 50 тис в'язнів генерувати електроенергію через велогенараційні установки. Якщо впродовж місяця вони будуть виконувати норми визначені Міністерством Юстиції, то термін ув'язнення зменшиться на 3 дні, але не більше 10 місяців в рік. Тобто за рік в'язень може зменшити на 30 днів термін ув'язнення. Що вплине прямо на економію щодо його утримання - приблизно до 8% (до 200 млн в грн)”. Про це Сергій Гривко написав на своїй сторінці у Facebook.

Використання велогенераціний установок, на думку нардепа, дозволить зменшити фінансування для утримання ув’язнених, яких відпускатимуть швидше. Окрім цього, такий “креативний” законопроєкт дозволить в’язням займатись активною оздоровчою діяльністю! 

Це вже не перший законопроєкт народних депутатів, який викликає відчуття іспанського сорому. Згадаймо декілька інших ідей, які обурювали або веселили українців.

Помолімось за розумні рішення 

Розпочинати засідання Верховної Ради з молитви “Отче наш” - це абсолютно не вигадка, а реальна ідея. Законопроєкт, відповідно до якого депутати повинні були б молитися перед роботою, на жаль, не ухвалили, проте в пам’яті українців цей проєкт залишився надовго. 

«Проєкт закону про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо читання молитви «Отче наш» відразу після відкриття пленарних засідань» зареєстрували депутати Оксана Білозір, Павло Унгурян, Олег Березюк, Валерій Дубіль, Юрій Мірошниченко, Андрій Шипко, Микола Лаврик, Юрій Соловей, Юрій Павленко ще у липні 2017 року. 

У в’язницю усіх, хто з фейків критикує владу

Український народний депутат Георгій Мазурашу у квітні 2023 року зареєстрував законопроєкт №9223, який передбачав ув'язнення громадян на 5-7 років за критику влади. Він також пропонував вказувати адресу проживання під гнівними коментарями та залучити українські спецслужби для впливу на адміністрації соцмереж. 

Така ініціатива викликала багато обговорень та негативних відгуків серед українців, що зовсім не дивно, адже порушення свободи слова у соціальних мережах притиманне росії - країні-агресорці, Цей законопроєкт обмежував можливість громадян вільно висловлювати свої думки та критикувати владу без страху перед кримінальними наслідками. 

А от боротьба з “тоннами сміття”, які був змушений читати Георгій Мазурашу у коментарях на своїх сторінках у соцмережах - це справа не законотворча. Чи то, можливо, саме ті громадяни, яких ув’язнили за гнівний коментар проти влади, повинні були сьогодні крутити педалі, аби скоротити термін перебування у в’язниці? 

Законопроєкт про право вбивати солдатів

У травні 2022 року “Слуги народу”, серед яких Мар’яна Безугла, Сергій Гривко, Галина Третьякова, Георгій Мазурашу, Олександр Федієнко, зареєстрували законопроєкт, що пропонував надати командирам Збройних Сил України право розстрілювати військовослужбовців, якщо вони вважають їх дії кримінальним правопорушенням. Тобто автори запропонували прибрати із закону норму “при цьому не заподіюючи смерті військовослужбовцю”. 

Кримінальними правопорушеннями за умов воєнного стану, бойової обстановки сьогодні вважаються ті, що пов’язані з “непокорою, опором чи погрозою начальнику, застосуванням насильства, самовільним залишенням бойових позицій та визначених місць дислокації військових частин (підрозділів) у районах виконання бойових завдань”. Про це читаємо у Законі України “Про Статут внутрішньої служби Збройних Сил України”. 

Зрештою цей законопроєкт не ухвалили, адже його очікувано негативно сприйняла громадськість. Проєкт закону пропонував надати командирам право розстрілювати військовослужбовців без суду та слідства. А це порушує принципи прав людини та могло бути деморалізуючим для українського війська.

Штрафи за пропаганду ЛГБТ

У листопаді 2021 року нардеп Георгій Мазурашу подав до Верховної Ради України законопроєкт про заборону пропаганди трансгендерності та гомосексуалізму. Пропагандою, на думку автора законопроєкту, є використання ЛГБТ-символіки, демонстрація фільмів та поширення книг на цю тему, а також публічні прояви стосунків людей однієї статі тощо. За порушення нового закону громадяни повинні були б сплачувати штраф.

У пояснювальній записці автор законопроєкту зазначає: “Прийняття законопроєкту сприятиме забезпеченню виконання статті 51 Конституції України щодо охорони державою сім’ї, дитинства, материнства і батьківства, дозволить боротися проти пропаганди педофілії, гомосексуалізму та трансгендеризму”. 

Законопроєкт, звичайно, викликав обурення серед громадян та правозахисників, зокрема. Адже такий проєкт закону можна вважати порушенням прав людини та свободи слова.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ