Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Крим приречений стати депресивною провінцією, – Бєлковський

«Самопроголошений голова Криму Сергій Аксьонов - це жарт в системі російської влади», «в проект Криму вірить лише Путін та його соратники», «проросійські кримчани готові терпіти економічні труднощі а Захід ніколи не визнає анексію Криму» - інтерв'ю Громадське.Крим з російським політогом Станіславом Бєлковським.

Станіславе, на вашу думку, яка доля спіткає великі інфраструктурні проекти в Криму, такі як керченський міст, тунель через керченську протоку, енергетичний міст?

Я не бачу великих перспектив у цих проектів. Звичайно, що для Володимира Путіна це є принципово важливим, дійсно довести, що анексія Криму була не лише політичним, геополітичним і стратегічним але і економічно ефективним проектом. Але це не так. Це об'єктивно не так. Багато хто вважає, що затягнута реалізація цих проектів на декілька років, і доля Криму… я не бачу її досить привабливою. Звичайно, Крим є провінцією, суспільною провінцією Росії, депресивним регіоном, і перегорнути цю сторінку вже неможливо.

Якою буде стратегія по відношенню до цієї території? Крим продовжать дотувати?

Звичайно. Як Сочі є олімпійською столицею Росії, так Крим буде об'єктом суспільних дотацій. І про економічну ефективність взагалі не можна розмовляти. Не кажучи вже про те, що звичайно кримська влада на чолі з Аксьоновим - це жарт. Бюрократи давно намагаються їх усунути і довести Володимиру Путіну, що кримська влада не може бути ефективною взагалі. Аксьонов випадково опинився на цій посаді черех події державного заколоту у березні минулого року. Але Путін не може того зробити, адже він вдячний Аксьонову за те що він зробив для здійснення цього заколоту.

Як Ви вважаєте, чи довго ще протримається нинішній кримський «уряд»? Та чи довго протримається Аксьонов?

Я вважаю, що він протримається ще десь рік. Адже неефективність цього уряду виявиться настільки кричущою, що з цим нічого не можна буде робити, що хтось на кшталт Владислава Суркова приїде на це місце. Москва призначить свого представника, який буде більш-менш ефективним менеджером кримського проекту, який фактично є проектом офшорної зони яка знаходиться поза межами будь-якого світового законодавства звичайно не може бути ефективним за визначеням.

Багато разів лунала думка, що Аксьонов - пам'ятник тих подій які є елементом пропаганди, і його триматимуть і надалі. А як Ви прогнозуєте, як саме піде з своєї посади Сергій Аксьонов?

Оскількі Володимир Путін вважає, що Аксьонов заслуговує на повагу через те, що він приймав участь в цьому заколоті в березні минулого року то він мабуть піде в Раду Російської Федерації навіть як представник Криму, як заступник голови Ради РФ.

Зараз говорять про те, що можуть бути пом'якшені санкції. Як Ви вважаєте, чи вплине пом'якшення санкцій на економіку півострову? Чи покращить це якість життя анексованої території?

Я не вірю, що санкції можуть бути пом'якшені. Тому що Володимир Путін зробить ще декілька помилок в наступні декілька місяців, які призведуть до того, що Захід відмовиться від ідеї пом'якшення санкцій, і ситуація на Донбасі теж буде красномовною у цьому сенсі, але на долю Криму це ніяк не повпливає, адже Захід ніколи не визнає анексію Криму легітимною мірою, і тому я вважаю, що Крим зараз приречений стати депресивною провінцією незважаючи на те, що ця територія могла би бути оазисом.

Зараз багато хто говорить про те, що Крим залишається депресивною провінцією для Росії, але це перш за все військова база. Чи шось зміниться в цьому?

Володимир Путін переконав себе в тому, що як би він не анонсував Крим у березні минулого року, то США ввели б туди війська НАТО і це була б смертельна загроза для РФ. І це версія яка його влаштовує. Є таке психологічне визначення правди. І Володимир Путін дійсно в це вірить.І ніхто більше крім нього, окрім декількох його найближчих соратників та помічників. Тому він буде збільшувати військое угрупування і використовувати Крим як плацдарм для спротиву агресії якої ніколи не було і не буде. Уявної агресії.

До чого Ви б порадили готуватись пересічним кримчанам? Що буде з їхнею зарплатнею, бюджетними видатками?

Я б в економічному сенсі радив готуватись до найгіршого. Але я визнаю, що переважна більшість кримчан була за те, щоб приєднатися до Росії. Навіть якщо цифра у 98% була не вірною, але 70% безумовно були за те, щоб приєднатися до Росії. І це помилка України. Тому що Україна не приділяла достатньої уваги Криму за той період часу коли Крим був у складі України і це призвело до драматичних наслідків які ми спостерігали у минулому році, і проти яких я особисто виступав.

Але чи зможе нинішня економічна ситуація, економічні складнощі змінити думку кримчан, які були раді подіям у березні 2014 року?

В цьому поколінні ні. Тому що люди, особливо похилого віку, досвідчені, вони не визнають своїх помилок. Звичайно, для переважної більшості кримчан приєднання до Росії є принциповим питанням, що є набагато важливішим за будь-які економічні труднощі. Тому лише в наступні покоління це може відбутися, за 10 - 15 років, але не зараз, не найближчим часом.

Скажіть, наскільки Ви бачите ефективним нинішній механізм який використовують кримські татари - економічну блокаду Криму? Чи наближає це фактично деокупацію Криму?

Ні, не наближає. Це важливо з етимологічної точки зору безумовно. Тому що будь-яка етимологічна боротьба є важливою, і з цієї точки зору я підтримую будь-які форми боротьби. Але ні. Як я вже сказав, що майбутні 10-15 років активна частина населення Криму не визнає що це була помилка. Це може зробити лише наступне покоління, і з цим треба змиритися. Хочемо ми того чи ні.

А чи залежить щось від думки кримчан?

Звичайно, адже населення Криму може повернути ситуацію назад. Як захочеш, незважаючи на думку Володимира Путіна. Але цього як я сказав не буде найближчі 10-15 років. Адже Володимир Путін не визнає своїх помилок і більшість населення не визнає помилку яку зробило 1,5 роки тому.

Громадське

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ