Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Криза в коаліції: переговори продовжаться у вівторок

Переговори в рамках Ради коаліції з вирішення протиріч, викликаних заявою про відставку міністра економіки Айвараса Абромавичуса, закінчилися безрезультатно. Наступна зустріч у цьому форматі відбудеться у вівторок, повідомив журналістам представник "Батьківщини" Сергій Соболєв.

Лідер фракції БПП Юрій Луценко констатував, що всередині коаліції наявна "політична криза", і що уряд Арсенія Яценюка не може розраховувати на голоси більшості представників депутатського корпусу.

У відповідь фракція "Народного фронту" закликала не перекидати всю відповідальність за діяльність уряду персонально на прем’єра, а Олег Ляшко заявив, що його Радикальна партія виходить з переговорного процесу.

Ультиматуми

Фракція партії "Народний фронт" в ультимативній формі говорить лише про Арсенія Яценюка у якості прем’єра, а три інші фракції, які беруть участь у переговорах, – "Самопоміч", "Батьківщина" і Радикальна партія – ультимативно вимагають іншу кандидатуру на посаду керівника уряду, заявив після закінчення понеділкових переговорів лідер фракції БПП Юрій Луценко.

За його словами, сторони переговорів повинні "відмовитися від ультиматумів".

Він додав, що у нинішній ситуації уряд Арсенія Яценюка не може розраховувати на підтримку парламентської більшості.

Разом з тим, пан Луценко заявив, що його політична сила не розглядає варіантів створення коаліції з "Опозиційним блоком" та його уламками", додавши, що "сьогоднішня коаліція в триста голосів є єдино можливою".

"Ми готові працювати із Яценюком у разі кардинального оновлення складу міністрів", – сказав Юрій Луценко.

"Нема пропозицій"

Заступник голови фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв заявив, що прем’єр-міністр, який брав участь у понеділковому засіданні Ради коаліції, не представив своїх пропозицій стосовно виходу України з кризи.

"Ми чекаємо від прем’єра пропозицій щодо виходу з кризової ситуації. На жаль, пропозицій таких немає ні на папері, ні в усній формі. Почекаємо до завтра", – сказав він.

"Позиція "Батьківщини" залишається незмінною: новий прем’єр, новий склад уряду, і виходячи з цього, ми розуміємо, з якою програмою далі рухається країна. На жаль, у нас немає ключової відповіді: що далі планує робити цей прем’єр і цей уряд?" – сказав пан Соболєв.

"Євроремонт дешевими фарбами"

Тим часом лідер Радикальної партії Олег Ляшко заявив, що його політична сила виходить з переговорного процесу "у зв'язку із відмовою влади сформувати нову коаліцію та новий уряд".

Нинішні переговори з подолання політичної кризи він назвав спробою "зробити євроремонт дешевими фарбами" та "обманом суспільства".

"Насправді вони нічого не збираються міняти", - сказав він, додавши, що покладає всю відповідальність за ситуацію в країні на нинішню парламентську коаліцію, прем’єр-міністра та президента.

Відповідальні всі

Натомість у "Народному фронті" наголосили, що нинішній Кабмін є "не персональним урядом Арсенія Яценюка, а коаліційним урядом", наголосивши, що відповідальність за його роботу мають нести всі фракції більшості.

"Зараз все залежить від того, чи здатні ми ухвалювати відповідальні політичні рішення і спільними зусиллями рухатися далі, чи дехто буде намагатись перекинути всю відповідальність персонально на Арсенія Яценюка", - йдеться у заяві цієї фракції, оприлюдненій у понеділок увечері.

Раніше прем’єр заявляв, що він та його уряд готові до відставки.

"У вас є конституційне право внести до парламенту резолюцію недовіри Кабміну. Будь ласка, скористайтесь цим правом - поставте на голосування питання про недовіру уряду", - заявив пан Яценюк депутатам минулої п’ятниці.

"Якщо це набере голоси, ми з честю і гордістю передамо новому складу Кабміну відповідні повноваження. Зробіть цей крок - це буде ваша відповідальність. А зараз ми виконуємо свою відповідальність", - додав він.

На закиди парламентарів щодо низького рівня підтримки діяльності уряду суспільством пан Яценюк відповів: "Я радив би подивитися на рейтинги народних депутатів України, бо ми недалеко один від одного відійшли".

Допит міністра

Стосунки всередині коаліції загострились після того, як минулої середи про свою відставку заявив міністр економіки Айварас Абромавичус. При цьому він звинуватив у тиску стосовно кадрових призначень у його відомстві першого заступника глави фракції БПП Ігоря Кононенка.

Той заперечив усі звинувачення на свою адресу та склав з себе повноваження у керівництві фракції до завершення розслідування з цього приводу.

У понеділок пан Абромавичус прийшов на допит у справі про озвучені ним звинувачення до Національного антикорупційного бюро України. Деталей спілкування з правоохоронцями він не повідомив, пославшись на таємницю слідства, однак заявив, що це не останній його візит до бюро.

Тим часом, лідер фракції БПП Юрій Луценко сказав, що його політсила очікує, що міністр економіки, висунутий в уряд цією фракцією, прозвітується перед нею за свою роботу.

"Мене особисто не влаштовує ситуація, коли у нас найкращий у світі міністр економіки з найгіршою в Європі економікою", – зазначив пан Луценко.

BBC

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ