Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

КСУ перевірить конституційність визначення мінімальної зарплати для розрахунку виплат

Конституційний Суд України перевірить на конституційність законодавчий припис щодо визначення розміру мінімальної заробітної плати, який застосовується як розрахункова величина для обчислення виплат.

Конституційний Суд України 6 вересня 2024 року отримав конституційне подання від Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини про визнання таким, що не відповідає Конституції України положення частини другої статті 8 Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» від 09 листопада 2023 року № 3460-ІХ (далі – Закон).

Частина друга статті 8 Закону передбачає: «Визначити розмір мінімальної заробітної плати, який застосовується як розрахункова величина для обчислення виплат за рішеннями суду, на рівні 1600 гривень».

Вказане положення, на переконання суб’єкта права на конституційне подання, не відповідає частині першій статті 8, статті 16, частині третій статті 22, частині четвертій статті 41, частині першій статті 50, статті 56, частині четвертій статті 62, частині другій статті 95 Конституції України.

У конституційному поданні, зокрема зазначається, що впровадження положення частини другої статті 8 Закону призвело до зменшення розміру доплати до пенсії, на яку громадяни легітимно очікували.

Наразі зазначене конституційне подання розподілено судді-доповідачу.

З текстом конституційного подання можна ознайомитися тут.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ