Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

КСУ відмовився виконувати указ про відсторонення Тупицького

Конституційний суд назвав юридично нікчемним указ президента Володимира Зеленського про відсторонення Олександра Тупицького з посади судді КСУ, тому виконувати його не буде. Також суд пригрозив президенту кримінальною відповідальністю.

Про це повідомляє пресслужба суду.

Там наголосили, що стаття 154 Кримінально-процесуального кодексу, на яку послався Зеленський при відстороненні Тупицького, не розповсюджується на суддів КСУ.

"Президент України вийшов за межі своїх конституційних повноважень. Кримінальний кодекс України передбачає кримінальну відповідальність за втручання у діяльність державного діяча (стаття 344) та втручання в діяльність судових органів (стаття 376)", — йдеться у повідомленні.

У КСУ кажуть, що у зв’язку з цим Тупицький продовжить виконувати свої службові обов’язки, а Зеленський має скасувати свій указ.

Повну юридичну аргументацію Конституційного суду читайте за посиланням.

Нагадаємо, вчора, 29 грудня, після засідання Ради національної безпеки та оборони Зеленський видав указ про відсторонення Тупицького на два місяці з посади судді Конституційного суду. Причина в кримінальній справі стосовно Тупицького.

За інформацією Громадського, нещодавно "Схеми" опублікували "Плівки Тупицького" — вони свідчать, що нинішній очільник Конституційного суду брав тіньову участь у приватизації "Зуївського енергомеханічного заводу". Після цього його викликали до Офісу генпрокурора. Тупицький не прийшов, тому про підозру йому повідомили поштою.

Після низки скандальних рішень КСУ Зеленський заявляв про необхідність перезапустити його.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ