Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Кубок Львова з кібершахів-2020 зібрав майже 600 учасників

З ініціативи Управління освіти департаменту гуманітарної політики ЛМР та Центру професійного розвитку педагогічних працівників м. Львова у передноворічний час відбувся один з найбільших шахових турнірів в історії України – Кубок Львова з кібершахів.
Кубок Львова з кібершахів-2020

Змагання уперше проводилися на ігровій платформі Lichess серед учнів шкільних шахових гуртків.

Урочиста церемонія нагородження переможців Кубка Львова з кібершахів відбулася 30 грудня 2020 року в Центрі професійного розвитку педагогічних працівників. З вітальним словом виступили директорка Центру професійного розвитку педагогічних працівників Олександра Приставська та головний спеціаліст Управління освіти департаменту гуманітарної політики ЛМР Іванна Гнідець.

Переможцями та призерами змагань стали 157 учнів закладів середньої освіти. В різних номінаціях (за районами м. Львова, рейтингом) переможці отримали понад 350 призів, а саме: статуетки, медалі, дипломи, електронні шахові годинники і шахи.

«Готуючись до проведення Кубка Львова з кібершахів, ми планували зібрати 500-700 учасників. Були сумніви, що можна запросити таку велику кількість гравців, але спільно з керівниками шкільних шахових гуртків ми реалізували цей задум. До цього часу в Україні ще ніхто не зміг зібрати в одному турнірі понад 700 учасників. Були випадки, коли Українська шахова ліга мала більше 600 учасників, проте це були представники з багатьох областей. А ми орієнтувалися виключно на львів’ян, які відвідують шахові гуртки в школах, – зазначив ініціатор заходу, турнірний директор змагань Антон Литвинець (консультант Центру професійного розвитку педагогічних працівників, тренер збірної команди Львівського державного університету фізичної культури ім. Івана Боберського з шахів), – Перед початком змагань було близько 900 заявок (815 анкет і ще майже 100 учнів анкети не заповнили). Окрім того, зголошувалися шахісти з різних країн світу (Австралії, Азербайджану, Аргентини, Вірменії, Грузії, Індії, Китаю, Молдови, Монголії, Польщі, Угорщини та інших), яких ми не доєднали до турніру, бо згідно регламенту змагань до участі допускались тільки учні Львова».

Як зазначили організатори, незважаючи на великий інтерес до події, у процесі підготовки було багато перешкод. Більшість учнів жодного разу не брали участі в змаганнях такого формату. Понад 500 учасників вперше зареєструвалися на ігровій платформі Lichess. Через низку труднощів, пов’язаних з реєстрацією, роботою на платформі, долученням до турніру, проблемами з інтернетом, із майже 900 учнів змагалися лише 592 учасники.

Попри це, однозначно можна стверджувати, що це історична подія як для Львова, так і всієї України. Продовження турнірів в такому форматі є одним із пріоритетних завдань у 2021 році. Заплановано ще більше активізувати роботу, використовуючи додаткові ресурси. Зокрема, долучити дошкільні заклади освіти, а також загальноосвітні школи, які не брали участі у змаганнях. Очікують, що майбутній Кубок Львова з кібершахів може зібрати не менше 1500-2000 учасників. Відзначимо, що Львів – єдине місто України, де шахи впроваджені в систему освіти – функціонують шкільні шахові гуртки. Тут виховується і проживає не один десяток міжнародних гросмейстерів, діяльність яких відома далеко за межами країни. Львів є прикладом для інших і повсякчас підтверджує статус не тільки культурної, а й шахової та інтелектуальної столиці нашої держави.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ