Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Київ може зупинити будівництво Керченського мосту

Українські юристи представили три механізми в сфері міжнародного права, що можуть зупинити будівництво Керченського мосту в анексованому Криму, який зараз веде Росія. Про це експерти розповіли на прес-конференції в Києві 18 квітня.

Повідомляє кореспондент Крим.Реаліі.

«Перший механізм - це створення «ad hoc» трибуналу, другий - звернення до міжнародного трибуналу морського права в Гамбурзі і третій механізм - звернення до міжнародного суду ООН, що в Гаазі.

Україна не повинна вибирати між цими механізмами, для того, щоб досягти ефективного результату, вона повинна задіяти три механізми одночасно. Україна повинна діяти негайно, адже часу, щоб зупинити агресора залишається дуже мало», - сказала керівник Центру інформації про права людини Тетяна Печончик.

Юристи нагадали, що між Україною і Росією було укладено угоду про будівництво транспортного переходу через Керченську протоку в кінці 2013 року, дію якого Україна припинила в 2014 році.

«Таким будівництвом Росія грубо порушує не тільки положення міжнародних договорів, а й домовленості, які існують між Україною і Росією про те, що Керченську протоку і Азовське море є історично внутрішніми водами двох держав. Будь-які дії в цьому просторі повинні відбуватися за обопільною згодою двох держав», - пояснив адвокат, фахівець з морського права, президент Колегії юристів з морського права України Денис Рабомізо.

Він також сказав, що на цей момент Україна «не задіяла ніяких правових механізмів, пов'язаних з протидією будівництву транспортного переходу».

За словами адвоката, ініціативна група зверталася до Міністерства закордонних справ України з пропозицією про супровід та консультації в галузі будівництва Керченського мосту, однак відповідної реакції не отримала.

Реакції російської сторони на ініціативу українських юристів щодо заборони будівництва Керченського мосту поки немає.

На сайті президента України 24 березня з'явилася електронна петиція про заборону будівництва Керченського мосту Російською Федерацією, яка в 2014 році анексувала півострів. Автор петиції вказує на міжнародне право і загальну зону судноплавства.

18 березня 2016 року президент Росії Володимир Путін прибув до Криму, щоб ознайомитися з ходом будівництва Керченського мосту з Кубані на анексований півострів.

Про необхідність побудувати перехід через Керченську протоку Путін заявив відразу ж після анексії Криму - в березні 2014 року. Розпорядження про призначення генпідрядником моста підприємства «Стройгазмонтаж» прем'єр-міністр Дмитро Медведєв підписав 30 січня 2015 року.

19 лютого проект будівництва Керченського мосту був схвалений держекспертизи Росії. Кошторис робіт був зменшений майже на сімсот мільйонів рублів і становив 211,8 млрд рублів. Побудувати міст обіцяють до 2018 року, здати в експлуатацію - влітку 2019.

Українська сторона вийшла з договору з Росією про будівництво моста в 2014 році після анексії Криму Російською Федерацією.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон.

Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ