Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Кияни розважатимуться у День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу

У поточному році, 18 травня – День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу припадає на суботній день, і у той же час, коли відзначається День Європи.

У зв'язку з цим, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров народу закликає КМУ та органи місцевої виконавчої влади вжити термінових заходів, спрямованих на забезпечення поваги як до пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу, так і до пам'яті жертв політичних репресій. Про це Рефат Чубаров заявив на своїй сторінці у Facebook.

"18 травня в Україні встановлений як День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Київська міська державна адміністрація на цей день запланувала… масові розважально-видовищні заходи.

Як відомо, Постановою Верховної Ради України від 12 листопада 2015 року № 792-VIII «Про визнання геноциду кримськотатарського народу» 18 травня в Україні встановлено як День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Щорічно, напередодні і в день 18 травня в Києві, у ряді обласних центрів і міст України на державному рівні проводяться меморіальні заходи, присвячені пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Також кримськотатарською громадськістю організовуються жалобні заходи і в тимчасово окупованому Криму, на які не допускаються представники окупаційної влади.

У поточному році, 18 травня – День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу припадає на суботній день.

В той же час, починаючи з 2003 року, щорічно, в третю суботу травня в Україні відзначається День Європи.

Традиційно з нагоди Дня Європи на центральних площах Києва і великих міст країни (Харкова, Одеси, Запоріжжя та ін.) Організовуються і проводяться святкові заходи, презентації історії і культури країн Європи, концерти популярної музики за участю українських та європейських виконавців.

Викликає жаль те, що далеко не всі місцеві влади внесли корективи в плановані ними заходи таким чином, щоб уникнути 18 травня (субота) проведення на своїх територіях масових і видовищних розважальних заходів.

Гірше того, усвідомлюючи, що 19 травня (неділя) в пам'ятному календарі України вказано як День пам'яті жертв політичних репресій і з метою упередити на свою адресу звинувачення в неповазі пам'яті жертв комуністичного режиму, організатори проведення Дня Європи в Україні основні видовищно-розважальні заходи намітили саме на 18 травня.

Особливо відзначилися своєю зневагою і цинізмом по відношенню до трагедії кримськотатарського народу чиновники КМДА.

Меджліс кримськотатарського народу закликає Кабінет Міністрів України, органи місцевої виконавчої влади, громадські та політичні організації з повагою поставитися до пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу, керуватися Постановою Верховної Ради України від 12 листопада 2015 року № 792-VIII «Про визнання геноциду кримськотатарського народу».

Вважаємо за необхідне Кабінету Міністрів України вжити термінових заходів, спрямованих на забезпечення поваги як до пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу, так і до пам'яті жертв політичних репресій", - йдеться у повідомленні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ