Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Латвія конфіскувала вкрадені Арбузовим в Україні $50 млн, - ЗМІ

Суд Латвії конфіскував вже 50 млн євро на користь країни у справі розкрадань з держбюджету України і легалізації коштів через латвійські банки. Про це йдеться у сюжеті програми журналістських розслідувань "De Facto", яка виходить на латвійському каналі LTV, повідомляє Delfi.

У Латвії триває розслідування у справі про походження грошей, які могли бути викрадені з держбюджету України, а потім легалізовані через латвійські банки.

Як зазначають журналісти, одним з перших, хто потрапив під західні санкції 2014 року, став мільярдер Сергій Курченко.

Щодо нього українські правоохоронні органи ведуть слідство про присвоєння державних коштів та їх незаконне переміщенні за межі України. Відповідно до законодавства ЄС заморожені і кошти пов'язаної з Курченком компанії на банківських рахунках в Латвії.

Восени 2014-го тодішній генпрокурор України Віталій Ярема оголосив, що у колишнього віце-прем'єра України Сергія Арбузова в банках Латвії заарештовані $49,3 млн. Крім того, на рахунках компанії Юрія Іванющенка в латвійських банках "застрягли" $32 млн доларів і 72 млн швейцарських франків.

Команда De facto з'ясувала, що розслідування у Латвії з "українського сліду" триває, однак ані Арбузов, ані Курченко або Іванющенко не фігурують серед підозрюваних. У кримінальному процесі, який веде Держполіція Латвії, підозрюваних немає.

Латвійські правоохоронні органи так і не отримали інформацію, яка їх цікавила, від українських колег. Це підтвердив і генпрокурор Латвії Ерік Калнмейер, який рік тому побував в Україні і зустрічався з посадовими особами МВС України.

"На жаль, ми від України у відповідь не отримали інформації про те, що ці гроші були вкрадені у держави і їх слід повернути Україні", - зазначив він.

Латвійські закони дозволяють ще до завершення розслідування визнати капітали нелегально отриманими і конфіскувати. Цією можливістю і скористалася Держполіція.

Минулого літа кошти були вилучені з банків ABLV і Reģionālā investīciju banka. Левова частка була забрана з PrivatBank (недавно в банку факт вилучення великих сум підтвердили).

За інформацією джерел De facto, йдеться приблизно про $49 млн - ця сума збігається з тією, що інкримінується українською прокуратурою Арбузову.

Ознайомитися з текстами судових вердиктів громадськість поки не може - вони вважаються таємницею слідства.

Європейська правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ