Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Легальним таксі дозволили їздити по смугах для громадського транспорту

Автомобілям таксі дозволили їздити по смугах для громадського транспорту. Відповідні зміни до правил дорожнього руху прийняли сьогодні на засідання Кабінету міністрів України.

Як зазначено в пояснювальній записці, на сьогодні Правилами дорожнього руху, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2001 р. № 1306 «Про Правила дорожнього руху» передбачено, що дорога із смугою для руху маршрутних транспортних засобів - це дорога, на якій рух транспортних засобів здійснюється за встановленим маршрутом по спеціально відведеній смузі. Згідно з Правилами, маршрутними транспортними засобами є транспортні засоби загального користування. Тобто автобуси, мікроавтобуси, тролейбуси, трамваї і таксі, що рухаються за встановленими маршрутами. Таким чином, смугою для маршрутних транспортних засобів, позначеній дорожнім знаком 5.8 або 5.11 дозволений рух і зупинка тільки транспортним засобам загального користування.

Окремі смуги для громадського транспорту існують в Парижі, Лондоні (більше 200 км), Берліні, Пекіні та інших містах світу. Але, крім автобусів, смугою можуть користуватися і легкові автомобілі таксі за наявності офіційного статусу (ліцензії). Така практика фактично дозволяє пасажиру швидко дістатися місця призначення, а не стояти у заторах у загальному потоці руху.

Станом на березень 2020 року база Державної служби України з безпеки на транспорті налічує 11086 діючих ліцензій із дозволеним видом робіт «внутрішні перевезення пасажирів на таксі та/або міжнародні перевезення пасажирів на таксі». Згідно із Законом України «Про автомобільний транспорт» таксі - це легковий автомобіль, обладнаний розпізнавальним ліхтарем оранжевого кольору, який встановлюється на даху автомобіля, діючим таксометром, сигнальним ліхтарем із зеленим та червоним світлом, розташованим у верхньому правому кутку лобового скла, і який має нанесені композиції з квадратів, розташованих у шаховому порядку на дверцятах автомобіля з лівого та правого боків, призначений для надання послуг з перевезення пасажирів та їхнього багажу в індивідуальному порядку.

Тобто, у разі запровадження норм, які регламентують додаткове коло прав водіїв таксі, їх дія буде розповсюджуватися тільки на легальних перевізників, що відповідатиме кращій світовій практиці та спонукатиме нелегальних перевізників на таксі виконувати вимоги ліцензійного законодавства задля отримання кращих умов здійснення перевезень.

Також, у разі наявності ліцензії на внутрішні перевезення пасажирів на таксі та/або міжнародні перевезення пасажирів на таксі водію пропонується надати право отримувати замовлення на перевезення та здійснювати посадку та висадку пасажирів на вулично-дорожній мережі, у разі якщо зупинку транспортного засобу не заборонено правилами дорожнього руху.

Варто зауважити, що популярні в Україні служби Uber, Uklon, Bolt та ін., не є легальними службами таксі, і не зможуть рухатись по смугах для громадського транспорту.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ