Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Легальним заробітчанам не загрожує оподаткування в Україні

Офіційно працевлаштованим за кордоном особам, які сплачують там податки, хвилюватися про оподаткування в Україні немає чого. Особливо якщо вони один раз уже сплатили податки і працюють в країні, з якою Україна має підписану угоду про уникнення подвійного оподаткування. Так прокоментував в інтерв’ю для DW чутки про те, що нібито українська держава збирається оподаткувати всіх заробітчан, юрист з податкового права, учасник Асоціації правників України Антон Подільчак.

З більшістю країн, куди їздять українські заробітчани, такі угоди є. А оскільки Україна прагне вступити до Європейського Союзу, вона повинна інтегрувати своє законодавство в правове поле ЄС та не допускати подвійного оподаткування. При цьому, за словами юриста, громадянин має право вибирати податкову юрисдикцію, тобто вибирати для сплати податків ту країну, в якій він має основний центр життєвих інтересів. Зазвичай такий центр інтересів обчислюється за кількістю днів перебування людини в конкретній країні. Тобто, якщо ти маєш зарплату в Україні і маєш зарплату в Польщі, але живеш 181 день в році в Україні, то навіть свої польські доходи ти можеш оподатковувати в Україні. Якщо більше часу проводиш в іншій країні, відповідно, податки краще сплачувати там. 

Та все ж, аби уникнути спірних питань кожному українцеві, який отримує доходи за кордоном, юрист радить бути готовим надати документи про те, що такі податки були сплачені в тій чи іншій країні. Отримати такі документи за кордоном нескладно. Для цього треба звернутись в фіскальний орган країни і попросити довідку про суму нарахованого доходу і сплаченого з нього податку.

Що ж стосується заробітчан-нелегалів, то в України дуже мало інструментів аби їх оподаткувати. В самих же українців наразі немає культури сплати податків. То ж державі залишається розраховувати лише на їхню добру волю та добросовісність.

Водночас, юрист відзначає, що у світі можна спостерігати тенденцію до зменшення ролі банківської таємниці у випадках, коли йдеться про інтереси держави. В самій Україні дедалі активніше використовуються банківські мережі для пересилання коштів, і держава намагається все більше моніторити такі речі. Наприклад, вже зараз держава має доступ до рахунків фізичних осіб, які водночас є фізичними особами-підприємцями, оскільки в такий спосіб вони можуть приховувати на інших рахунках гроші від оподаткування. Аналогічний механізм можна застосувати і до українців-нелегалів, які можуть переказувати гроші через Western Unіon чи через інші електронні банківські мережі гроші в Україну. Може статися так, що в якийсь прекрасний день податкова буде проводитиме перевірку, або доповість якийсь недоброзичливець і податкова попросить вас надати інформацію. Якщо вона побачить, що у вас є купа доходів, що приходять з-за кордону, то зацікавиться, звідки вони. І тоді, звичайно, якщо ви не зможете показати, звідки ці доходи, вас можуть попросити заплатити податок. Але знову ж таки, юрист наголошує: у тих, хто чесно сплатив податки за кордоном, в Україні ніхто гроші забирати не буде.

А за даними українського Мінсоцполітики, на постійній основі за кордоном працюють понад 3,2 мільйона громадян України. Ще частина виїздить на сезонні роботи.

До слова, у списку зареєстрованих у Закладі соціального страхування Польщі (ZUS) прибуває українських громадян – повідомляє Польське радіо з посиланням на видання «Rzeczpospolita». Газета інформує, що кількість українських громадян, котрі легально працювали у Польщі, станом на вересень цього року склала 425 тисяч. А ще два роки тому українців в офіційних реєстрах були лише 194 тисячі.

Наша Польща

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ