Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Лікарі Львівщини закликають депутатів Верховної Ради підняти акцизний збір на цигарки

Лікарі Львівщини підписали звернення до депутатів Верховної Ради України з закликом проголосувати за законопроект, який передбачає підвищення ставок акцизного збору на тютюнові вироби.
Законопроект був зареєстрований у Верховній Раді 16 березня. Він передбачає збільшення прибутків від збільшення акцизного збору на тютюнові вироби на 3,7 мільярда гривень. Звернення підписали двадцять вісім головних лікарів основних медичних закладів Львівщини та закликали приєднатися до цього звернення лікарів інших областей. „Законопроект 4202, котрий підвищує ставки акцизу на тютюнові вироби, а також законопроект 2110 мають привести законодавство України у відповідність до Рамкової Конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну, ратифікованої в Україні 2006 року. Збільшення цін на тютюнові вироби здатне зменшити кількість смертей на 25%”, - мовиться у зверненні лікарів.
„Рак легень, який може викликати куріння, діагностується досить пізно і лише 10-12% хворих можна вилікувати”, - сказав під час прес-конференції заступник головного лікаря хірургії Львівського обласного онкологічного діагностично-лікувального центру Роман Цьолко. У 2008 році на Львівщині було взято на облік 7 400 осіб з хворобами легень, з них у 772 діагностовано рак легень, і лише 70 мають шанси на життя. В середньому 52% курців - це люди від 18 до 24 років, з них 18% - жінки.
„Люди дуже рідко звертаються до лікарів з проблемою куріння. Більшість не вважає це залежністю”, - прокоментувала заступник головного лікаря Обласного наркотичного диспансеру Ірина Кобилянська. На думку голови ГО „За вільний від тютюнового диму Львів” Сергія Дзядика збільшення акцизного збору зменшить кількість курців насамперед серед підлітків. „Зараз в Україні найнижча ціна на цигарки серед країн Європи, нижча ніж в Росії та Білорусі. Ми хочемо підняти ціну бодай до рівня цих країн, тоді підлітки матимуть менше можливостей купувати цигарки”, - розповів Сергій Дзядик. На його думку, це тільки початок, але саме з таких кроків слід починати, щоб вивести Україну з епідемії тютюнової залежності.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ