Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я  |  Війна з Росією

Лікарі-волонтери забезпечили зону бойових дій пересувними стоматкабінетами

МОЗ надало три пересувні стоматологічні кабінети з сорока, для зони АТО, тільки після наказу Президента. Все інше забезпечили волонтери.

Війна на Сході показала, що система охорони здоров’я, яка зараз є, не здатна надавати належну допомогу нашим воякам, які є в зоні бойових дій. Тому ініціативу мусили взяти на себе недержавні, волонтерські організації. 

Про це сьогодні, 11 травня, під час інтерв'ю-прес-конференції на тему:

«Як перейти від державного адміністративного до державно-громадського управління охороною здоров’я. Що дасть медикам і пацієнтам лікарське самоврядування?», яке відбулося у Львівському прес-клубі, повідомив  голова Національної лікарської ради, яка об’єднує понад 40 професійних організацій України, кандидат медичних наук, доцент Мирон Угрин.

За його словами, Асоціація стоматологів України з іншими медичними волонтерськими організаціями взяли на себе всю роботу, яку би повинна була виконати держава. 

- На трьох військових полігонах ми обстежили понад дві тисячі військовослужбовців. З них 95 відсотків - неліковані мобілізовані. Хоча на полігонах їм не повинна надаватися стоматологічна допомога. Вони повинні були прийти вже здоровими.  І виникає питання: де була чинна охорона здоров’я дотепер?  - запитує стоматолог. 

Також, за його словами, лікарі-волонтери забезпечили всю зону бойових дій пересувними стоматологічними кабінетами 

- У Міністерстві охорони здоров’я є сорок пересувних стоматологічних установок. І тільки після нашого тиску на Раду національної безпеки Порошенко підписав наказ про мобілізацію цих кабінетів. Але Міністерство віддало аж три кабінети, - не приховує сарказму лікар. 

Також Мирон Угрин звернув увагу на реабілітацію пацієнтів-атошників, про яких держава не бажає згадувати. 

- Я оперував в Києві сорокарічного комбата, якому чеченці в полоні вибили всі зуби. І йому держава гарантує два повних знімних протести в склянку. А при іншому способі імплантації ця людина повернулася би до нормального способу життя, - при цьому лікар наголосив, що згідно з українським законодавством, він не має права оперувати поза межами своєї клініки у Львові, тому що вже за парканом клініки його ліцензія не діє. 

- Коли я приїжджаю до Києва чи Запоріжжя в госпіталь оперувати, я порушую законодавство, - каже лікар.

Водночас, за його словами, Міністерство оборони підписало з їхньою асоціацією меморандум як з лікарською недержавною організацією. 

- Я був на прийомі в пана Шафранського, який виконує обов’язки міністра охорони здоров’я. Ми виклали йому десять пунктів, які би треба було виконати, щоби покращити допомогу на всіх етапах і в зоні АТО, і в масштабах цілої країни. І Міністерство не може виконати цих десять простих пунктів, тому що інші накази цього не дозволяють, - розповідає Мирон Угрин.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ