Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Лікаря первинної ланки вже обрали більше 15 мільйонів українців

Уже понад 15 млн українців уклали декларації з лікарями первинної ланки у межах загальнонаціональної кампанії "Лікар для кожної сім'ї". Така статистика оприлюднена на сайті електронної системи охорони здоров'я.

За даними станом на 13 серпня, з лікарями первинної ланки (терапевтами, сімейними лікарями та педіатрами) уклали декларації 15 млн 121 тис. 463 українці. Водночас до системи e-Health приєдналося 1347 медичних закладів первинної ланки та 23 тис. 312 лікарів.

Як відомо, вибір лікаря відбувається виключно за бажанням пацієнта та не прив'язаний до місця реєстрації громадянина. Обрати лікаря можна у медичному закладі, на якому є позначка "Тут можна обрати свого лікаря". Для укладення декларації громадянам потрібно звернутись у медзаклад, де працює обраний ними фахівець, та повідомити про бажання укласти з ним декларацію. Для цього потрібно мати паспорт, ідентифікаційний код, для дитини - свідоцтво про народження (за дітей віком до 14 років декларацію укладає один із батьків).

Усі медичні послуги в межах первинної меддопомоги визначені Порядком надання первинної медичної допомоги та є безкоштовними для пацієнта.

Як повідомляв Укрінформ, 2 квітня в Україні стартувала загальнонаціональна кампанія "Лікар для кожної сім'ї", в межах якої українці обирають лікаря первинної ланки - терапевта або сімейного лікаря, педіатра - для дітей. З 1 липня 2018 року за ведення одного пацієнта медичний заклад або лікар, який веде приватну практику, почали отримувати фінансування від Національної служби здоров'я в межах державних медичних гарантій. За пацієнта віком від 18 до 39 років діє базовий тариф, який становить 370 грн, за дітей віком до 5 років діє віковий коефіцієнт 4 (1480 грн), віком 6-17 років - віковий коефіцієнт 2,2 (814 грн); за пацієнтів віком 40-64 років - віковий коефіцієнт 1,2 (444 грн); за пацієнтів віком від 65 років - віковий коефіцієнт 2 (740 грн).

Водночас пацієнти, які ще не уклали декларацію з лікарем первинної ланки, будуть отримувати медичну допомогу на "первинці" в повному обсязі. Держава буде сплачувати за це медичним закладам до кінця року у вигляді субвенції 240 грн за кожного пацієнта.

Наступного року базовий тариф планується підвищити до 450 грн. До кінця 2018 року всі медичні заклади первинної ланки мають укласти договори з Національною службою здоров'я.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ