Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Лісівники Львівщини завершують підготовку до рубок 2020 року

Своєчасна підготовка та відведення ділянок рубок головного користування є передумовою для успішної роботи державних лісогосподарських підприємств на наступний рік. Про це повідомили у Відділі лісового господарства Львівського ОУЛ.

Кожне лісогосподарське підприємство формує прогноз своєї діяльності виходячи із наявних ресурсів та обсягів можливих надходжень від реалізації лісопродукції. Основна частина доходів лісогосподарських підприємств – надходження від реалізації деревини. Заготівля деревини проводиться у порядку рубок головного користування і рубок поліпшення якісного складу лісів. Обсяги рубок головного користування для кожного лісогосподарського підприємства встановлені лісовпорядною експедицією ВО «Укрдержліспроект» і затверджені Мінприроди України. Загальні обсяги лісосічного фонду рубок головного користування на 2020 рік (розрахункова лісосіка) по підприємствах Львівського ОУЛМГ становить 622тис.м3.

Згідно «Методичних вказівок з відведення і таксації лісосік, видачі лісорубних квитків та огляду місць заготівлі деревини в лісах Держлісагентства», затверджених наказом Держлісагентства України від 22.11.2010 № 403, всі відводи у лісгоспах проводить спеціалізована ланка з відведення і таксації лісосік. Перед проведенням відводів спеціалісти ланки проходять навчання та інструктаж щодо відведення лісосічного фонду.

Щорічно з метою перевірки якості відведення та відбору дерев на лісосіках, спеціалістами обласного управління проводяться вибірково контрольні заміри ділянок і відведених у рубку дерев по кожній головній лісоутворюючій породі в обсязі не менше 3% від встановленого ліміту по кожному підприємству. У зв’язку з цим обласне управління видало розпорядження від 05.11.2019 № 5 «Про проведення контрольних переліків лісосічного фонду 2020 року» (додається), згідно якого створені ланки з відведення і таксації лісосік за участі спеціалістів обласного управління та лісогосподарських підприємств.

З метою сприяння природному відновленню та відповідно з вимогами сертифікації лісів, на ділянках залишаються насінники головних лісоутворюючих порід, плодові та дерева медоноси, дуплясті дерева і з гніздами для збереження біологічного різноманіття.

На виконання рішення Львівської обласної ради від 27.09.2016 № 249 «Про впорядкування лісокористування у Львівській області та внесення доповнень до рішення обласної ради від 16.02.2016 № 77 «Про запровадження механізмів громадського контролю за використанням та відтворенням лісових ресурсів області» на сайтах лісогосподарських підприємств в рубриці «Механізми громадського контролю» розміщено календарні графіки проведення відводів в рубки головного користування і поліпшення якісного складу лісів.

Календарні графіки проведення відводів деревостанів в рубку, із зазначенням контактних даних відповідальних осіб від лісгоспу, щомісячно висвітлюються на сайтах лісогосподарських підприємств. Кожна зацікавлена особа може ознайомитися із цією інформацією і при бажанні взяти участь у відведенні деревостанів у рубку.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ