Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

ЛОДА допоможе мешканцям області сплатити кредит на енергозберігаючі засоби

Кредит, який візьмуть мешканці Львова та області на заміну енергозберігаючих засобів, їм може допомогти виплачувати Львівська обласна держадміністрація - про це сьогодні під час брифінгу розповів начальник відділу з питань енергозбереження Львівської облдержадміністрації Назарій Романчук.
„Порядок відшкодування кредитної ставки на енергозберігаючі ресурси діє вже третій рік. Ми допомагаємо людям сплатити кредит на енергозберігаючі ресурси протягом трьох років, виплачуючи частину відсотків. Іноді люди сплативши один кредит звертаються до нас з проханням взяти участь у програмі ще раз”, - розповів Назарій Романчук. Найчастіше кредити беруть на купівлю вікон, дверей, заміну балконних систем, рідше на заміну систем опалення та підігріву води. ЛОДА компенсує 15% відсотків кредитної ставки, тобто якщо банк надав кредит під 25%, то громадянин самотужки сплачуватиме лише 10%, а 15% - держава.
У 2007 та 2008 роках на відшкодування відсотків було виділено по 3 млн. гривень, а в 2009 ця сума зросла до 3,5 млн. „У 2007 році ми компенсували лише 483 тис. гривень з передбачених 3 млн., а от у 2008 ця сума зросла до 2,8 млн.”, - розповів Назарій Романчук. У позаминулому році середня сума кредиту, який брали громадяни з метою енергозбереження, становила 3-5 тисяч, а в минулому зросла до 10 тис.
Такий механізм поки що єдиний в Україні, але його як зразок вже подали на розгляд в Кабінеті Міністрів для вироблення загальнодержавної системи такого кредитування. У 2008 році на Львівщині в цій системі було залучено 12 банків та 10 кредитних спілок, проте через неефективну роботу у 2009 році ЛОДА продовжить співпрацю лише з трьома банками та десятьма спілками.
Зараз укладення договорів про кредити на енергозбереження тимчасово припинено. „Ми зараз переглядаємо угоди з фінансово-кредитними установами, тому тимчасово припинили укладення нових угод про відшкодування. Проте з березня ми знову почнемо укладати нові угоди”, - прокоментував Назарій Романчук. За його словами проблем з виплатою кредитів ще не виникало, адже суми невеликі, і люди сплачують їх достроково.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ