Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Лукашенко посилює контроль за інтернетом

Президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав указ «Про заходи для вдосконалення використання національного сегменту мережі Інтернет», який, зокрема, передбачає певне посилення державного контролю за білоруським інтернетом. Про це повідомило радіо "Свобода".


Указ, що набуде чинності з 1 липня, серед іншого, вимагає від усіх суб’єктів господарювання, що працюють у Білорусі з використанням інтернету, діяти надалі «з використанням інформаційних мереж, систем і ресурсів національного сегменту мережі Інтернет, розташованих на території Республіки Білорусь і зареєстрованих у встановленому порядку».

На практиці це по суті означає вимогу перевести білоруські сайти, крім хіба суто приватних, фізично на територію країни, де вони стануть підконтрольні владі.

Крім того, «з метою забезпечення безпеки громадян і держави», як мовиться в офіційному коментарі до указу на президентському сайті, провайдери інтернет-послуг будуть повинні здійснювати «ідентифікацію абонентських пристроїв», вести облік і зберігати дані про ці пристрої, а також про надані інтернет-послуги, а в «пунктах колективного користування інтернет-послугами» – крім того, також і про особисті дані користувачів цих інтернет-послуг. Усі ці дані мають зберігатися протягом року й надаватися правоохоронним органам на їхню вимогу.

Порушення цих пунктів визнаватимуться за «грубі порушення законодавства» й тягнутимуть відповідальність за законодавчими актами. Правоохоронні органи також зможуть за такі порушення видавати вказівки припиняти порушникам доступ до інтернету, які мають бути виконані протягом доби.

Крім того, спеціально уповноважений державний орган у сфері безпеки білоруського сегменту інтернету, Оперативно-аналітичний центр при президенті Білорусі, буде разом із Міністерством зв’язку та інформатизації встановлювати «порядок обмеження доступу користувачів інтернет-послуг до інформації, яку заборонено поширювати відповідно до законодавчих актів».

Опозиція побоюється, що такі й інші пункти нового указу дадуть змогу білоруській владі легше блокувати їхні сайти.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ