Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Луценко нагадав Тимошенко і Януковичу про відповідальність за фальсифікацію виборів

«Я хочу звернутись до громадян України з тим, щоб вони негайно повідомляли у найближче відділення міліції про спроби підкупу з боку будь-кого, за будь-кого з кандидатів, у будь-який час і у будь-якому місці. Ми однозначно будемо реагувати на такі заяви, будемо порушувати кримінальні справи», — наголосив міністр внутрішніх справ Юрій Луценко сьогодні, 13 січня, на прес-конференції у Києві, - повідомила прес-служба «Народної самооборони».

За словами Ю.Луценка, перший спосіб — підкуп виборців, коли за 50-500 гривень виборцю пропонують проголосувати за Віктора Януковича, масово зафіксований в Тернопільській, Львівській, Волинській, Житомирській областях та Києві. За словами міністра, за підкуп виборців фігурантам загрожує 5 років позбавлення волі.

Другий спосіб фальсифікацій — так зване голосування на дому, коли здорові громадяни пишуть заяви про начебто нездатність через стан здоров’я прийти на дільницю, тому члени комісій будуть виїжджати до них для голосування на дому. Масові факти таких фальсифікацій виявлено в Донецькій та Дніпропетровській областях, а також у Криму. «Цей спосіб фальсифікацій на сьогодні сяйнув феєричних розмірів — за попередніми даними міліції, більше 10% виборців ніби написали заяви про готовність голосувати на дому. Ми перевіримо усіх громадян, які написали відповідні заяви, і у разі, якщо буде встановлена їх працездатність або відсутність причин, на які вони посилаються в заявах, ми будемо розглядати таку заяву як підробку документів. Санкція, передбачена законом, — до 5 років позбавлення волі», — попередив Юрій Луценко. За його словами, міліція вже виявила, наприклад, в Криму, громадян, які написали в заявах, що дуже хворі, а самі в цей час працюють на господарстві, ходять на роботу та спокійно п’ють горілку. Якщо ж подібні заяви від імені громадян були написані іншими людьми, міліція їх знайде. «І їм також світить 5 років тюрми», — додав міністр МВС.

Третій спосіб фальсифікацій — голосування два та більше разів. За словами Юрія Луценка, громадян зараз за гроші агітують прийти ще на одну дільницю, зареєструватись і проголосувати вдруге за того чи іншого кандидата. «Технічно на цих виборах реєстр виборців комп’ютеризований, і людину, яка проголосувала другий раз, ми побачимо буквально за півгодини після такого голосування. В кримінальному кодексі голосування більше одного разу передбачає позбавлення волі до 2 років», — зазначив лідер «Народної самооборони».

Юрій Луценко також нагадав, що згідно законодавства, будь-які дії по організації виборчого процесу мають відбуватись виключно за державний кошт, тому оренда представниками певних політичних сил автомобілів для пересування членів комісій до помешкань виборців для голосування на дому, як це було, наприклад, на минулих виборах, є одним з видів підкупу виборців. «Якщо такі факти будуть встановлені, цей автомобіль буде заарештований, члени дільничних виборчих комісій — затримані, а матеріали будуть автоматично спрямовані для порушення кримінальної справи», — попередив міністр МВС.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ