Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львів придбав томограф для дерев

фото - Роман Балук (пресслужба ЛМР)
фото - Роман Балук (пресслужба ЛМР)
фото - Роман Балук (пресслужба ЛМР)
фото - Роман Балук (пресслужба ЛМР)
фото - Роман Балук (пресслужба ЛМР)
фото - Роман Балук (пресслужба ЛМР)
1/3
Управління екології та природних ресурсів ЛМР придбало імпульсний томограф «Арботом» для виявлення аварійності дерев.

Про це інформує пресслужба ЛМР.

Вчора працівники управління отримали пристрій, а сьогодні випробували його, провівши обстеження каштана на пл. Ринок. Так, за допомогою сенсорних давачів томограф відтворює картину того, що відбувається всередині дерева: показує, де здорова деревина, а де є порожнини або деформації. Також може спрогнозувати, в яку сторону дерево впаде у разі аварійності. На сьогодні Львів - друге місто в Україні, яке придбало такий пристрій для обстеження стану дерев.

«Управління екології ЛМР закупило імпульсний томограф «Арботом» - це апарат, який виявляє внутрішні пошкодження дерева, яких не видно ззовні. Він показує структуру дерева всередині, і може показати ймовірність, в яку сторону дерево може впасти, якщо воно аварійне. Або ж навпаки, покаже, що дерево здорове і міцне. Тобто за допомогою томографа «Арботом» також можна визначити чи є порожнина всередині дерева і наскільки вона велика. А, маючи таку інформацію, можна приймати відповідні рішення щодо доцільності зрізки дерева.

Нам давно був потрібний цей пристрій. Будемо його використовувати тоді, коли є сумнів про стан дерева. Адже у нас часто виникають суперечки, чи то з балансоутримувачами, чи то з мешканцями, щодо стану дерев. Одні стверджують, що вони «відчувають», що дерево аварійне, інші, що вони вважають, що здорове. А це розмова ні про що. Натомість провівши обстеження томографом «Арботом» будемо мати об’єктивні дані про стан дерева, і зможемо обґрунтовано приймати рішення про те, як діяти далі.

В першу чергу будемо перевіряти ті дерева, які є близько до вулиць, де великий потік людей, та 100-літні дерева в парках, які мають цінність для міста.

Відзначу, що дерев, які мають 60 років, без деструкції немає. Але це не означає, що всі вони мають підлягати видаленню. Вони можуть спокійно жити і до поза сто років, лише їх треба перевіряти чи є динаміка виявленої деструкції», - розповіла Олександра Сладкова, керівниця управління екології та природних ресурсів ЛМР.

За її словами, на придбання імпульсного томографу «Арботом» було витрачено 300 тис грн.

«Є різні комплектації цього томографа, і відповідно до яких різна вартість. Ми підбирали їх відповідно до нашого бюджету», - додала посадовиця.

Томограф працівники управління екології та природних ресурсів ЛМР отримали вчора, а вже сьогодні його випробовували в роботі на каштані на пл. Ринок. Це останній каштан, який залишився з вхідної сторони Ратуші. Йому поза сто років. Фахівці розуміють, що з часом цей каштан необхідно буде замінити, однак лише ретельно обстеживши, зможуть визначити, коли саме. Обстеження одного дерева триває до двох годин із залученням двох-трьох працівників.

«Є певний алгоритм перевірки стану дерева. Спочатку дерево оглядає комісія з арбористів. Оглядає візуально, адже деякі проблеми видно одразу. І лише тоді, коли будуть підозри, що дерево має порожнину всередині, а ззовні це ніде не проглядається, будемо перевіряти його цим томографом.

Проводячи обстеження томографом «Арботон», ми вішаємо на стовбур дерева 8 сенсорних давачів і пристрій вимірює швидкість проходження звуку між кожною парою сенсорів. На основі цією швидкості програма відтворює картину того, що робиться всередині дерева: де щільність висока – це здорова деревина, а де щільність низька – там є порожнини або гниль чи інша деструкція.

Перевірятимемо стовбур дерева на різних рівнях, в різних точках, щоб виключити можливі похибки. І лише коли будемо бачити цілісну картину, тоді спеціальна комісія з фахівців буде вирішувати долю цього дерева. Не завжди дерево з порожнинами одразу підлягає видаленню, адже є різні породи, різні сорти. Наприклад, граби з порожнинами в середині ростуть спокійно ще багато років. А є породи дерев, для яких навіть незначна втрата щільності загрожує падінню.

Тому, провівши ретельне обстеження дерева з врахуванням всіх ризиків, будемо приймати рішення чи це дерево йде на заміну, чи на лікування, чи залишаємо його в спокої і просто гарно доглядаємо», - пояснила Оксана Софіянчук, фахівець із моніторингу зелених насаджень управління екології та природних ресурсів ЛМР.

До слова, на сьогодні Львів - друге місто в Україні, яке придбало імпульсний томограф «Арботом» для обстеження стану дерев. Нещодавно його закупили також у Києві.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ