Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

​Львів укотре підтвердив своє звання гастрономічної столиці України

“Спочатку ти готуєш просто, а потім починаєш думати, що ти готуєш і для чого”, - каже шеф-кухар Євгеній Сушко.

27 липня у Citadel - Gastro Boutique Hotel & Restaurant відбулася найперша благодійна гастровечеря за книгою «ЖУК» («Жива Українська Кухня») Олі Павленко (творче псевдо – Оля Кольорово).

Ольга Павленко – мисткиня та дослідниця кулінарної спадщини України, вбита російською ракетою, що влучила 27 червня 2022 року у торговий центр «Амстор» ( м. Кременчук ). Незадовго до своєї загибелі вона видала перший том видання «ЖУК»,  в якому зібрані десятки страв з різних регіонів нашої країни. Цей збірник став дороговказом для тисяч поціновувачів українських гастрономічних традицій. Після загибелі Ольги, небайдужі шеф-кухарі, ресторатори та гастроблогери підхопили ініціативу і, зокрема, Євгеній Сушко, шеф-кухар Citadel - Gastro Boutique Hotel & Restaurant, озвучив ідею провести благодійну вечерю за рецептами з книги. У цьому його підтримали колеги - однодумці: Євген Клопотенко, Максим Прихідько, Олена Жаботинська, Віталій Гуралевич, Володимир Паращак та Ярослав Гуменюк.

Під акомпанемент гри на цимбалах, упродовж вечері гості познайомилися з мамою дослідниці Раїсою Павленко, поспілкувалися із шефами та відкрили для себе нові українські гастрономічні смаки, спробувавши 7 страв у супроводі сікери від Медоварні “Медовий Спас” з м. Бровари Київської обл.:

  • плетінку з маком, фермерським маслом;
  • пундики з крафтовим сиром, кремом із лісових грибів;
  • кров’янку із серцем, ферментованою бузиною, ружею, соусом із топінамбура та зморшків;
  • варя з мусом із картоплі, пастернака та маковим хрустом;
  • два види форелі, качану кашу з лисичками, меживом, соусом;
  • смажену лемішку на шпондері з верещакою, тушкованою в буряковому та хлібному квасі;
  • гомбовці зі сметанковим кремом.

Також, під час тихого аукціоні, були представлено 5 останніх книг з підписом загиблої від російської атаки Олі Павленко.

Зібрані кошти від небайдужих гостей передали мамі дослідниці для друку нового тиражу видання.

“Кулінарія - це вид мистецтва на рівні літератури, театру, живопису”, -  зазначила мама мисткині Раїса Сергіївна під час гастровечері.

Таким чином, усі учасники заходу взяли участь у збереженні та підтримці розвитку української кухні, яка, безумовно, є спадщиною національної культури.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ