Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Львівщина не спромоглась виконати програму розвитку сімейної медицини

Програма розвитку сімейної медицини та її профілактичної спрямованості, на яку було скеровано 2 млн грн, не може бути виконаною. Ця програма передбачала закупівлю медичного обладнання (фізіотерапевтичного, інструментального та лабораторного) для 10 закладів сімейної медицини, повідомила прес-служба Львівської облради.

Як доповіла на засіданні комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку обларади в.о. директора департаменту охорони здоров’я ЛОДА Ірини Микичак, процес реалізації програми затягнувся через зміни підходів та технічного завдання.

«За невиконання цієї програми колишній очільник департаменту отримав догану, - повідомила Ірина Микичак. – Ми пропонуємо перекинути ці кошти на забезпечення  медичними препаратами дітей-інвалідів в рамках Комплексної програми надання медичної допомоги мешканцям області».

За її словами, на наступний рік департамент цієї програми уже пропонувати не буде.

Члени комісії вкрай негативно відзначили роботу департаменту щодо виконання зазначеної програми. «Так, справді ми за останні два роки зробили ремонт у багатьох лабораторіях сімейної медицини, проте на сьогодні  у них відсутнє обладнання. Кошти впродовж року знецінюються і така велика сума як 2 млн грн. могла б бути використана  для інших важливих потреб», - наголосив член бюджетної комісії Іван Собко.

Голова бюджетної комісії Олег Домчак звернув увагу на необхідність більш предметно підходити  до питання розробки обласних програм у майбутньому та запропонував кошти в сумі 2 млн грн.  перескерувати на інші видатки, в тому числі охорони здоров’я.

В свою чергу член комісії Сергій Касян запропонував не відмовлятися від реалізації даної програми в перспективі, оскільки більшість базових бюджетів не мають можливості придбати обладнання для амбулаторій сімейної медицини.

Окрім того, департамент прозвітував про виконання Комплексної програми надання медичної допомоги мешканцям Львівської області. Відсоток виконання - 63%. В межах комплексної програми надаються медичні послуги хворим з легеневою гіпертензією, ВІЛ-інфекцією, послуги з гемодіалізу, а також проведення діагностики, лікування та реабілітації постраждалих в АТО та під час Революції Гідності.

Олег Домчак поцікавився, чи завдяки цій програмі вдалося збільшити тривалість життя мешканців Львівщини. Відповідаючи на запитання, Ірина Микичак зазначила: «Показник смертності у Львівській області є одним з найнижчих в Україні. Нам вдалося продовжити життя пацієнтам з муковісцидозом, ВІЛ-СНІДом та ін.»

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ