Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Львівщина продовжує нарощувати видобуток вуглеводнів

Фото: Львівська ОДА
Фото: Львівська ОДА
Фото: Львівська ОДА
Фото: Львівська ОДА
Фото: Львівська ОДА
Фото: Львівська ОДА
1/3
У Львівській ОДА відбувся круглий стіл ʺНепрямий вплив видобувної галузі на економіку Україниʺ. Про це 14 лютого Гал-інфо повідомили у прес-службі ЛОДА.

Привітав учасників заступник директора департаменту паливно-енергетичного комплексу та енергозбереження Львівської ОДА Михайло Грет.

ʺОсновним завданням для нас має стати налагодження конструктивного діалогу та покращення співпраці між владою, громадськістю та видобувними компаніями, з метою напрацювання спільного пошуку ефективних рішень для визначення переваг та викликів що стоять перед нами на шляху до розвитку видобувної галузіʺ, - зазначив він.

Також Михайло Грет розповів про результати ініціатив департаменту, а також актуальні законодавчі зміни у видобувній галузі.

ʺЗ ініціативи департаменту з 1 січня 2018 року набрав чинності Закон України згідно з яким частину (5%) щодо рентної плати за користування надрами з видобування вуглеводнів зараховується до місцевих бюджетів. А це означає, що рішення про раціональне використання зарахованих коштів ухвалює місцева влада, яка визначає який із соціальних чи економічних проектів буде більш вдалим з точки зору ефективного використання цих коштів та результативним для розвитку економіки на території певного району, області та країни зокрема.Окрім цього, облдержадміністрація була ініціатором початку ʺборотьбиʺ із так званими ʺсплячими ліцензіямиʺʺ, - зазначив Михайло Грет.

Як він додав, з 1 березня 2018 року прийнято Закон України щодо спрощення деяких аспектів нафтогазової галузі (3096-д), який полегшує процедури для отримання права користування земельними ділянками для підприємств нафтогазового комплексу, запобігає негативним економічним наслідкам, зумовленим недосконалістю порядку надання земельних ділянок для будівництва об’єктів трубопровідного транспорту, нафтових і газових свердловин, створює умови для їх надійної та безперебійної експлуатації та забезпечує умови для нарощування видобутку природного газу шляхом поновлення ресурсної бази вуглеводнів.

ʺМи розробили дорожню карту і з початку така процедура тривала понад 760 днів, а завдяки прийнятому Закону на сьогодні така процедура триває близько 240 днівʺ, - наголосив керівник департаменту.

Зазначимо, що з 1 січня 2018 року також запроваджено стимулюючі ставки рентної плати на видобуток природного газу із нових свердловин з покладів, які повністю або частково залягають на глибині до/понад 5000 метрів (крім природного газу, видобутого під час виконання договорів про спільну діяльність) у розмірі 12% та 6% відповідно (Закон України від 07.12.2017 №2245-VIII ʺПро внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 роціʺ).

ʺСеред найважливіших завдань Львівщини і України в цілому є досягнення енергонезалежності, яку можна досягнути збільшивши власний видобуток нафти і газу на максимально прозорих умовах. Варто зазначити, що Львівська область продовжує нарощувати видобуток вуглеводнів (нафти і газу, конденсату), попри те, що в цілому по Україні видобуток природного газу зменшився. Сподіваємось що введення змін сприятиме розвитку видобувної галузі та розвитку економіки нашої держави зокремаʺ, - додав Михайло Грет.

В межах круглого столу презентували звіт Ініціативи Прозорості видобувних галузей. У дослідженні оцінено повний внесок чотирьох галузей в економіку України:

- Добування кам’яного та бурого вугілля;

- Добування сирої нафти та природного газу;

- Добування металевих руд та інших корисних копалин;

- Трубопровідний транспорт (транспортування нафти та природного газу).

ʺЧому важливо забезпечити прозорість саме у видобувних галузях? А тому, що більшість мінеральних ресурсів є вичерпними і ми повинні стратегічно планувати, щоб забезпечити сталий розвиток, видобуток корисних копалин часто пов’язаний з погіршенням стану навколишнього середовища, і місцеві громади повинні знати, що доходи від розробки покладів біля їхніх осель і податки, сплачені користувачами надр, забезпечують відтворення природи, охорону здоров’я, розбудову інфраструктури. Також видобувні галузі в економіці України відіграють значну роль — їх частка сягає 15% від загального випуску промисловості, до того ж стан видобування суттєво впливає на переробну промисловість, виробництво електроенергії, тепла”- підкреслив голова Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини Орест Микита.

ʺТакі обговорення, як сьогодні, мають стати майданчиком для налагодження конструктивного діалогу й комунікації між владою, громадськістю та видобувними компаніями щодо нових викликів даної галузі для економіки України та спільного пошуку ефективних рішень і розробки політик у цій галузіʺ, - зазначила менеджер Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини Ірина Куропась.

Захід організовано Агенцією місцевого економічного розвитку Яворівщини у партнерстві з Департаментом ПЕК та енергозбереження Львівської ОДА в рамках ініціативи ГО ʺНОВА Енергіяʺ та Асоціації ЕнергоТранспарентність ʺUAEITI для ефективного управління на місцевому рівніʺ, що реалізується за підтримки уряду Німеччини в рамках проекту ʺПідтримка впровадження глобальної Ініціативи прозорості видобувних галузей у Вірменії, Грузії, Україніʺ та фінансується федеральною компанією DeutscheGesellschaftfürInternationaleZusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Звіт з оцінки непрямого внеску видобувних галузей в економіку України доступний за посиланням.  

Довідково:

На території області діє 29 надрокористувачів (підприємств, товариств як державної так і приватної форм власності), які мають 86 спеціальних дозволів на користування надрами та які здійснюють господарську діяльність з видобування, дослідно-промислової розробки та геологічного вивчення родовищ корисних копалин. З яких за нашими даними попередньо 4 спецдозволи можна віднести до ʺсплячихʺ.

У 2019 році видобувними підприємствами, які працюють на території області (без урахування обсягів видобутку ТОВ ʺЗахіднадрасервісʺ, ТОВ БК ʺГоризонтиʺ та ПП ʺНордікʺ) видобуто:

- 798,5 млн.м3 газу, що на 52,9 млн.м3 (7%) більше, ніж в 2018 році.
- 169,1 тис.т. нафти, що приблизно на 26,9 тис.т (16%) більше ніж за аналогічний період 2018 року.
- 148,3 т. конденсату, що на 99,53 т. (67%) більше, ніж в аналогічному періоді 2018 року.

При цьому за 2019 рік область спожила 1 024,046 млн. м3, що на 240,4 млн. м3 (19%) менше, ніж за аналогічний період 2018 року.

Закачано в ПСГ природного газу 13,099 млрд. м3, що на 6,69 млрд.м3 (51%) більше, ніж в 2018 році.

Відбір газу з ПСГ склав 8,04 млрд. м3, що на 1,24 млрд. м3 (15,4%) більше, ніж в 2018 році.

Загалом у 2019 році до бюджетів усіх рівнів було сплачено 92,65  млн.грн. рентної плати з видобування, що на 5,95 млн.грн. (6,4%) більше ніж за 2018 рік. У т.ч. з видобування:

- природного газу – 62 071 922,65 грн., що на 1 856 480,55 грн. (3%) більше ніж у 2018 році.
- нафти – 30 553 434,82 грн., що на 4 066 753,99 грн.(13%) більше ніж у 2018 році.
- газового конденсату- 31 596,06 грн., що на 17 208,57 грн. (54,5%) більше ніж у 2018 році.

З них до обласного бюджету поступило 37 062 781,76 грн. що на 2 376 177,54 грн (6,4%) більше ніж у 2018 році.

За 2019 рік підприємством ГПУ ʺЛьвівгазвидобуванняʺ підключено 5 свердловин, крім того було проведено будівництво 2-ох УОГ (установки осушки газу) та 2-ох ДКС (дотискувально компресорна станція).

ТзОВ ʺТрубопластʺ у 2019 році побудовано і підключено до магістрального газопроводу Торжок-Долина установку комплексної підготовки газу ʺЛисківʺ (УКПГ-Лисків) проведено облаштування гирла продуктивних свердловин №1, 3, 7 Домбровські (Домбровського газового родовища) та підключено до УКРГ –Лисків.

Середня чисельність працівників на підприємствах нафтогазової промисловості за 2018-19 рік становить більше 7500 працівників.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ