Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівщина: у Стрию одна з ДВК не провела перше засідання

Низка членів дільничної виборчої комісії №461807 (місто Стрий) відмовилися працювати у комісії: одні за особистими причинами, інші - через те, що ДВК розташована в лікарні, де перебувають пацієнти, хворі на COVID-19. Політичні партії шукають заміни цим членам ДВК. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Дільнична виборча комісія утворюється відповідною міською чи районною у місті, сільською, селищною виборчою комісією не пізніше як за 15 днів до дня виборів у складі голови, заступника голови, секретаря та інших членів комісії (частина 1 статті 204 Виборчого Кодексу). 9 жовтня було останнім днем, коли територіальні виборчі комісії мали утворити ДВК. У свою чергу дільничні виборчі комісії мали провести свої перші засідання не пізніше, як на другий день після їх створення. Крайнім терміном було 11 жовтня.

Дільнична виборча комісія №461807, що розташована у м. Стрий не провела свого першого засідання. Про це Громадянська мережа ОПОРА дізналася від голови Стрийської міської територіальної виборчої комісії Романа Пасимківа. Цю інформацію підтвердили і члени ДВК. 

Оскільки спеціальна виборча дільниця налічує менше 200 виборців, то згідно з частиною 3 статті 204 Виборчого кодексу дільнична виборча комісія була утворена у складі голови, секретаря та шести членів комісії. До складу ДВК увійшло 8 членів: 3 представників від “Європейської Солідарності”, 2 - від “Голосу”, по одному від ВО “Батьківщина”, Народного Руху України, кандидата Івана Зрайла. Комісія мала б працювати у комунальному некомерційному підприємстві “Стрийська центральна міська лікарня”. Це - один із опорних медзакладів у Львівській області, який визначений для надання стаціонарної допомоги пацієнтам хворим на СOVID-19.

“Я не відмовилася працювати. Просто за станом здоров'я, я в лікарні не хочу працювати. Якщо таке можливо, я готова перейти на іншу дільницю. Нам сказали, де ми будемо вже після того, як ми подали документи. Чи інші відмовилися, я не знаю”, - зазначила секретар дільничної виборчої комісії Ірина Чорнописька.

Членкиня Марта Кулина розповіла ОПОРІ: “Я поцікавилися в штабі, де я буду. Мені сказали там, де я була спостерігачем на президентських виборах. Трохи зі страхом ставлюся з тою хворобою, але може там не буде доступу до хворих. Я думала може які збори будуть, але ніхто до мене не дзвонив, нічого не казав”.

У телефонній розмові голова ДВК №461807 Роман Гац повідомив, що відмовився працювати у комісії через особисті причини.

Голова Стрийської міської ТВК Роман Пасимків розповів ОПОРІ наступне: “Людина, яка була головою призначена, вона захворіла, зламала ногу. А секретар є після хвороби. Штаби повідомленні про цю ситуацію. Відповідно шукають заміни.  Думаю, з дня на день комісія запрацює”.

Згідно з частиною 16 “Порядку здійснення протиепідемічних заходів під час організації та проведення виборів” затвердженим Кабінетом Міністрів, на спеціальних виборчих дільницях можуть встановлюватися додаткові протиепідемічні заходи відповідно до встановленого режиму перебування закладу чи установи, на території яких розташована виборча дільниця. До роботи на спеціальних виборчих дільницях, утворених у стаціонарних закладах охорони здоров’я та в установах виконання покарань, слідчих  ізоляторах, членам виборчої комісії, офіційним спостерігачам, поліцейським, іншим особам, які забезпечують виборчий процес та перебувають у приміщенні виборчої комісії, приміщенні для голосування, рекомендується не пізніше ніж за 72 години до дня виборів пройти тестування на наявність гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, методом полімеразної ланцюгової реакції та брати участь у роботі виборчої комісії за умови отримання негативного результату.

Згідно з частиною 15 цього ж Порядку члени виборчої комісії, офіційні спостерігачі, поліцейські, працівники органів, закладів, установ, на території яких розташовані приміщення для голосування та приміщення виборчих комісій, інші особи, які забезпечують виборчий процес та перебувають у приміщенні виборчої комісії, приміщенні для голосування, зобов’язані бути одягненими у захисну маску (респіратор без клапану видиху) та/або захисний щиток.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ